Editorial

EDITORIAL

Un pacte per girar cap al centre polític

L'energia ha propiciat el primer gran pacte entre el PSOE i el PP. Els dos partits espanyols s'han posat d'acord per ajornar l'increment de la tarifa elèctrica, entre altres qüestions que afecten la política energètica. Aquest primer gran pacte adquireix molt de relleu, perquè ve precedit de sonors fracassos. El PSOE i el PP van ser incapaços de posar-se d'acord en el pacte educatiu i, posteriorment, els populars van caure en la política de “com més malament, millor”, amb l'únic objectiu de fer fora els socialistes del poder i ocupar-lo ells. Però aquesta estratègia els va portar a oposar-se a les mateixes polítiques que partits de dretes apliquen a la resta d'Europa i va allunyar els populars del centre.

Quina explicació té aquest canvi d'actitud? Per què després d'oposar-se a la tisorada i abstenir-se davant la reforma laboral, ara el PP pacta amb el PSOE? L'explicació és que a les urnes acostuma a triomfar el partit que l'elector percep com de centre, i que aquesta percepció s'ha de treballar des de mesos abans. Una altra explicació és que la situació econòmica de l'Estat espanyol és prou crítica. Igual que Zapatero ha rebut pressions explícites des de la Unió i els Estats Units, és de suposar que Rajoy ha estat cridat a l'ordre des dels partits europeus de la seva òrbita. Cap estratègia a curt termini justifica que es comprometi l'estabilitat de l'euro i del conjunt de la Unió. Si el PSOE i el PP persisteixen en aquesta línia, es farà un gran pas perquè l'Estat espanyol recuperi la credibilitat internacional.

Ara, perquè un pacte d'Estat ho sigui de debò, ha de tenir en compte totes les forces polítiques. També les que, com CiU, estaven donant suport a Zapatero en els moments difícils. Si el PSOE aconsegueix un gran pacte amb el PP i s'oblida dels altres aliats, llavors els catalans tindrem raons per esperar temps difícils. Perquè si en alguna cosa estan d'acord el PSOE i el PP, més enllà de les seves diferències polítiques, és en la unitat d'Espanya i que a Catalunya cal lligar-la curt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.