Editorial

Corrupció estructural

L’escrit que Luis Bárcenas ha enviat al fiscal anticorrupció on descriu com es gestionava la caixa B del Partit Popular durant més de vint anys, d’on provenien els diners i a canvi de què, qui se n’aprofitava i qui n’era plenament coneixedor, no solament apunta Mariano Rajoy, sinó també, de forma clara, José María Aznar. Independentment de quins hagin estat els motius que hagin portat l’exresponsable de les finances del PP a engegar el ventilador i a escampar tota la porqueria sobre els que havien estat els seus companys de trinxera, l’escrit evidencia fins a quin punt la corrupció era estructural en el partit que va governar Espanya sota la presidència de Rajoy i d’Aznar. Actuaven amb total impunitat, mentien, compraven mitjans per propagar la mentida i no s’estalviaven, a més a més, impartir lliçons d’honestedat que encara ara s’atreveixen a donar.

Si Bárcenas, condemnat i a la presó, ha decidit col·laborar amb la fiscalia anticorrupció suposadament perquè s’ha sentit traït perquè algú no ha complert la promesa que la seva dona, Rosalía Iglesias, no seria empresonada, és irrellevant. En tot cas, mostra un sistema de relacions sòrdid, podrit, basat en amenaces, en contraprestacions de favors i xantatges, en robatoris i destrucció de proves... un sistema prototípic de les clavegueres en què s’han mogut sense vergonya aquests personatges durant dècades. Més enllà que es tracti d’una estratègia de defensa davant del judici que ha de començar dilluns vinent, allò rellevant és que aporti proves que els alts càrrecs del partit cobraven habitualment sobresous amb diner negre, i que administracions governades pel PP van adjudicar importants concursos públics a canvi de donacions opaques al partit durant l’etapa que Aznar va presidir el govern espanyol. Davant l’allau d’acusacions, de la gravetat dels fets que s’exposen i després de l’anunci de l’advocat de Bárcenas que vindran més revelacions, el silenci de Pablo Casado és insostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia