Editorial

El setge als síndics de l’1-O

La repressió d’Estat no necessita arguments que la justifiquin, ni proves que la demostrin, ni tan sols fets que legalment la fonamentin, tan sols necessita la voluntat d’imposar un ‘statu quo’ castigant, escarmentant i dissuadint aquells qui es plantegin canviar-lo o traspassar-ne els límits. El referèndum de l’1 d’Octubre ha generat centenars de casos, però si n’hi ha un d’especialment clar és el dels síndics que havien de vetllar per la correcció legal del procés de votació. Els cinc designats: una advocada, un professor de dret administratiu de la Universitat de Barcelona, un professor de dret constitucional de l’Autònoma, una professora de ciència política de la Pompeu Fabra i un catedràtic de ciència política de la UB, van constituir la sindicatura el 7 de setembre, però no van arribar a fer la seva feina, ja que una setmana abans del referèndum, el 25 de setembre, renunciaven als càrrecs, deixant sense efecte els acords adoptats, atenent el requeriment i les advertències del Tribunal Constitucional. Dos mesos més tard, el mateix TC, per unanimitat, va decidir aixecar-los les multes coercitives que els havia imposat. I, com ara s'ha sabut, en una entrevista a la revista del Col·legi de Notaris publicada el 2018, el president del tribunal, Juan José González Rivas, certificava en unes declaracions que és “evidentíssim” que els síndics no van desobeir i van complir “escrupolosament” el mandat del TC.

Malgrat aquesta visió dels fets, els cinc afectats acaben de ser jutjats al jutja penal 11 de Barcelona i la fiscalia, lluny de transmetre la voluntat de pacificar el conflicte i lluny de posar-hi seny, demana per a ells 2 anys i 9 mesos de presó, multes i inhabilitacions per desobediència i usurpació de funcions públiques. Es tracta d’un cas clar d’acarnissament, com n’hi ha hagut d’altres al llarg dels més de tres anys que porta la maquinària de l’Estat aplicant fil per randa el guió de la repressió. Només una sentència absolutòria és capaç de reparar el dany d’aquests tres anys sota l’espasa de Dàmocles i de marcar la diferència entre la justícia i la venjança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia