Editorial

Balanç positiu de Joe Biden

El president nord-americà, Joe Biden, compleix aquesta setmana cent dies en el càrrec i ho fa podent celebrar, en aquest curt espai de temps, uns quants èxits, però, sobretot, amb la sensació d’haver començat a revertir ben aviat algunes de les desastroses polítiques del seu antecessor, Donald Trump. Segurament el primer gran èxit de Biden és, amb la pandèmia, haver assolit el nombre de 200 milions de nord-americans vacunats, una promesa dels primers dies de mandat que, d’entrada, va semblar agosarada. Tot plegat acompanyat d’un pla econòmic de rescat de gairebé 2.000 milions de dòlars que ha de servir per treure el país de la crisi pandèmica.

Biden també ha reeixit en haver tornat els Estats Units al multilateralisme que tant havia criticat Trump. Potser el pas més important és el protagonisme i l’empenta a la cimera pel canvi climàtic celebrada ara fa uns dies, en què el nou president va escenificar el retorn del país als postulats científics i a la necessitat de lluitar fermament contra la crisi climàtica. En política internacional, Biden també ha sabut reduir les tensions amb la Xina i ha donat mostres de voler redreçar els tractes amb l’Iran refent el pacte sobre l’energia nuclear que Trump va abandonar. Queda l’escull de les relacions amb Rússia, sempre difícils per la deriva autoritària del president Putin. Finalment, cal celebrar el reconeixement del genocidi armeni, que posarà més difícil la col·laboració amb l’aliada Turquia.

Malauradament, no tot és positiu en aquests cent dies i Biden, que ha recuperat el tracte tradicional amb la premsa i ha abandonat les xarxes socials que tant agradaven a Trump, ha topat amb la crisi migratòria a la frontera amb Mèxic –agreujada pel desmantellament de les institucions d’acollida fet per l’anterior president– i també amb la qüestió de les armes, amb tirotejos massius. Qüestió espinosa als EUA que requereix decisions importants i que Biden sembla disposat a tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia