Editorial

Després de l’alarma, prudència

El final de l’estat d’alarma pot provocar la falsa sensació que la pandèmia s’ha acabat. No és així, ni de bon tros. Per això, en la mesura que es van aixecant les restriccions cal anar insistint en la necessitat de mantenir una actitud prudent, responsable i de respecte al virus, que aprofitarà qualsevol oportunitat per escampar-se i mutar. Avui ens hem llevat amb la sensació d’alliberament que suposa que decaigui l’estat d’alarma, el paraigua legal que ha permès als governs limitar dràsticament durant mesos drets fonamentals en la lluita contra la Covid-19. Tots esperem –necessitem– anar recuperant una certa normalitat, agafar aire, però no podem oblidar que haurem de conviure durant molt de temps amb el virus. Caldrà, doncs, allargar l’exercici modèlic de responsabilitat que ha fet en general la ciutadania encara uns mesos mes.

La situació epidemiològica ha millorat en les darreres setmanes, certament. Continua el descens dels indicadors de manera sostinguda. Després d’anades i vingudes i d’algunes contradiccions difícils d’entendre, la campanya de vacunació sembla que ha agafat una velocitat de creuer adequada. En aquest sentit, una de les dades més positives és que a Catalunya ja hi ha més d’un milió de persones que tenen la pauta completa de vacunes i que a dos milions se’ls ha administrat una primera dosi. Ara bé, malgrat que els indicadors van a la baixa i que comença a notar-se l’efecte de la vacunació, les mateixes xifres ens indiquen que no podem baixar la guàrdia. Així, per exemple, l’ocupació de llits d’UCI està clarament per sobre dels 400, quan les autoritats sanitàries situaven en 300 el màxim de llits que haurien de tenir ocupats per malalts greus els hospitals. També està per sobre del mínim desitjable el nombre de contagis per dia. Per tot plegat, cal tornar a fer una crida a la prudència i a respectar les restriccions que encara seran vigents durant 15 dies com a mínim, per evitar haver de tornar a fer passes enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia