Editorial

El joc d’uns indults que no són la solució

A falta de concretar-se la data en què seran anunciats –potser ho farà demà mateix el president espanyol Pedro Sánchez en l’acte propagandístic que ha organitzat al Liceu–, l’‘operació Indults’ endegada per l’executiu espanyol sembla a punt de culminar-se amb èxit, vist els suports obtinguts els últims dies entre els empresaris, l’Església i, un cop callats, els crítics que hi havia dins del mateix socialisme. Un cert triomf per a Sánchez, doncs, però cal no oblidar que, a part de celebrar una llibertat per als presos polítics catalans que arriba tard i malament –perquè continuaran, per exemple, inhabilitats–, no som davant, ni de bon tros, d’una solució per al conflicte entre Catalunya i Espanya. Com molt bé va dir divendres el president Puigdemont, amb els indults no es satisfaran cap ni una de les reivindicacions catalanes històriques, no ja des de l’inici del procés d’independència, sinó d’abans. La política són sovint gestos i, certament, aquests últims dies n’hi ha hagut de tothom, però faria bé l’independentisme de mantenir-se ferm en les seves demandes i faria bé el govern espanyol de començar a tenir ben clar que tot plegat no s’acaba amb els indults, ni de bon tros.

Quedarà pendent la qüestió dels exiliats i dels centenars de represaliats, que només es pot resoldre amb una amnistia. Amb aquest problema pendent serà molt complicat avançar en qualsevol taula de diàleg, per molt bona voluntat que hi posi la part catalana, i encara més quan l’espanyola ja ha avançat que ni amnistia, ni autodeterminació ni referèndum. Ni tampoc, pel que es veu cada dia –aquesta setmana n’hem tingut la prova amb la dura sentència a l’activista Marcel Vivet–, per poder aturar la venjança repressora desfermada per uns cossos policials, una justícia i una administració de l’Estat –com el Tribunal de Comptes– que tiren pel seu compte i obvien que som davant d’un conflicte polític. I no cal recordar com resolen les societats democràtiques els conflictes polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia