Editorial

Una llei contrària a la Unió Europea

Hongria va estrenar ahir la polèmica llei anti-LGTBi fent, com s’esperava, cas omís a les advertències de la Comissió Europea. El govern de l’ultraconservador Viktor Orbán tira, doncs, pel dret amb una llei que és contrària a tots els drets i llibertats que ha promogut la Unió Europea des de la seva fundació. I ho fa amb prepotència, segur que, com ja ha passat en altres ocasions, les amenaces de la CE quedaran en paper mullat. Un executiu europeu que diu que està disposat a tallar l’aixeta dels fons europeus al país centreeuropeu, però ni aquesta amenaça sembla haver intimidat un govern hongarès al qual els drets del col·lectiu LGTBi no l’importen gens. Orbán, a més, sent cert suport en països veïns de l’est d’Europa, tant de dins de la UE, com de fora, com ara la mateixa Rússia, on els avenços que hi ha hagut en altres lloc del món en aquest camp no han arribat. Més aviat tot al contrari, hi han crescut l’homofòbia i els atacs contra aquests col·lectius.

La situació demostra que, malgrat les amenaces de la CE i del Parlament Europeu, la manera com funciona la Unió Europea no permet, malgrat que hi ha alguns mecanismes, aturar les iniciatives estatals que vulneren els drets en diferents àmbits, com per exemple el de la justícia. Els casos de Polònia, on s’ha coartat l’acció judicial, o de l’Estat espanyol, on la justícia actua sovint com un actor polític més, són la prova més evident d’aquesta manca de força de la UE. Un campi qui pugui dels diferents estats que la pandèmia ha agreujat quan cada país ha dictat les seves pròpies normes i s’ha tancat en si mateix, abans de buscar solucions comunes en la Unió.

La llei hongaresa discriminatòria contra el col·lectiu LGTBi contrasta amb la legislació aprovada, per exemple, a l’Estat Espanyol, una de les més avançades del món. Les recents agressions a homosexuals no ens haurien de fer oblidar, però, que encara queda molta feina per fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia