Editorial

Encert en temps de descompte

Malgrat que hagi estat gairebé en temps de descompte i que la decisió és símptoma dels conflictes interns que perviuen entre els socis de l’executiu, és una bona notícia que, finalment, el govern faci ús del Fons Complementari de Riscos, a través de l’Institut Català de Finances (ICF), per cobrir la fiança de 5,4 milions d’euros imposada pel Tribunal de Comptes a 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat. Ha estat, sens dubte, sorprenent el gir de guió que s’ha produït en només 24 hores perquè el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, hagi passat de descartar l’aval de l’ICF per protegir els seus treballadors a decidir activar-lo, amb la contundència amb què ho va expressar ahir al Parlament, després de reunir-se amb el president, Pere Aragonès. En tot cas, benvinguda sigui la rectificació perquè, pendents del que pugui acabar passant, el govern dona suport amb fets, a més de paraules, a uns servidors públics perseguits per haver desenvolupat tasques per a les quals van ser escollits o contractats.

El que no ha canviat d’un dia a altre, i no hi ha indicis que canviï, és la persecució implacable del Tribunal de Comptes als exmembres dels governs de Mas i Puigdemont per l’acció en política exterior entre el 2011 i el 2017. Ni la sorpresa pel canvi d’actitud sobtat del govern ni el fet que ni l’executiu ni la Caixa de Solidaritat no s’hi hagin posat abans, no haurien de desviar el focus del nucli del problema: la voluntat de venjança i d’escarment fins a les últimes conseqüències d’un organisme administratiu caducat, opac i altament polititzat. En les últimes 24 hores tampoc no ha canviat –i no hi ha indicis que canviï– l’actitud dels bancs als quals Giró va “suggerir” que entressin en una operació “sense cap risc”. Caldrà veure què acaba informant el Consell de Garanties Estatutàries respecte del decret del fons de risc i de quina manera aquest informe dona o treu arguments al titular d’Economia per cercar bancs que substitueixin el paper provisional de l’ICF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia