Editorial

El drama del Líban

Un any després de la gran explosió al port de Beirut, que va provocar la mort de més de dues-centes persones i el desplaçament de les seves llars d’unes 300.000, la impotència i la indignació creixen entre la ciutadania libanesa per la inacció de l’Estat a l’hora de depurar responsabilitats pels fets i començar a reparar els danys morals i físics que va deixar l’accident. No sembla, però, que els ciutadans estiguin a punt d’aconseguir materialitzar les seves demandes. Tot al contrari, en un estat fallit i sense govern des de fa mesos, amb una corrupció enquistada i uns classes dirigents que fan i desfan des de fa anys, tot indica que els culpables d’haver permès l’emmagatzematge irregular de 2.750 tones de perillós nitrat d’amoni durant sis anys al port, s’estalviaran el càstig que els correspondria per no haver actuat quan tocava i evitar així la gran catàstrofe econòmica i humanitària que va comportar l’explosió.

Segons un estudi de l’organització Human Rights Watch (HRW), diferents ministeris sabien, des d’almenys dos abans de l’explosió que hi havia les 2.750 tones de nitrat d’amoni al port, juntament amb altres materials inflamables, i no van fer res per solucionar la qüestió. L’exprimer ministre Hassan Diob ha reconegut, fins i tot, que mai s’havia llegit el document oficial sobre el perillós magatzem i que no en va saber res fins després de l’explosió. Tot plegat demostra que les autoritats i les classes dirigents libaneses fa anys que tenen com a prioritat el seu benestar i no pas el d’una població castigada per la guerra, els conflictes interètnics i una economia fallida des de fa anys.

El Líban va ser qualificat, temps enrere, com la Suïssa del Pròxim Orient, un paradís de benestar enmig d’una zona convulsa. Però tot plegat no va ser res més que un miratge i a hores d’ara el país en fa prou de sobreviure. El problema és que qui en paga les conseqüències és la majoria de població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia