Editorial

El suport a les víctimes del 17-A

Catalunya ha commemorat per quart any consecutiu els atemptats gihadistes del 17-A de Barcelona i Cambrils amb un acte senzill i emotiu al Pla de l’Os de la Rambla, a l’altura del memorial que recorda aquells fets tràgics. L’homenatge a les setze persones que hi van perdre la vida i a les famílies i afectats per seqüeles físiques o psicològiques no només està justificat, sinó que és una necessitat per a una societat que, a hores d’ara, encara no ha pogut tancar aquella ferida. No ho ha fet, en primer lloc, perquè no s’acaba d’explicar com els membres de la cèl·lula terrorista, tots ells residents a Catalunya, es van poder radicalitzar fins al punt de cometre aquella atrocitat. En segon lloc, perquè tampoc tenim la certesa que s’estigui fent prou per evitar que fets com aquells es puguin tornar a repetir. I no ho ha fet, sobretot, perquè a hores d’ara, ni tan sols s’ha estat capaç de reconèixer i compensar adequadament totes les víctimes d’aquells atemptats.

A la foto de l’acte hi són totes les institucions, però serveix de molt poc aquesta presència si no es correspon després amb la necessària sensibilitat cap a les persones afectades i, en aquesta qüestió, qui en surt clarament assenyalat és el govern espanyol. El ministeri de l’Interior ja va posar totes les traves possibles per reconèixer tots els afectats i, en conseqüència, assumir els costos dels tractaments o les indemnitzacions pertinents. Però un cop celebrat el judici a l’Audiencia Nacional i feta pública –el mes de maig passat– la sentència que identifica un total de 345 afectats, el ministeri només ha indemnitzat 77 persones i no consta que estigui fent gestions per contactar amb les 248 víctimes restants i rescabalar-les. És necessari recalcar-ho per posar en evidència els discursos políticament correctes de suport a les víctimes per part dels representants polítics i institucionals, quan després la realitat és que no existeix un suport real, ni possiblement la intenció de donar-lo. I cal exigir-lo, perquè és la seva responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia