Editorial

EDITORIAL

Una gran oportunitat per al barri del Carmel

El barri barceloní del Carmel va viure divendres una jornada històrica. La inauguració de la prolongació de la línia 5 del metro fins a la Vall d'Hebron va suposar l'arribada d'aquest mitjà de transport públic a una de les zones més mal connectades de Barcelona i permetia girar full a un dels episodis més dramàtics de la història recent de la ciutat i del país. L'esfondrament del túnel de maniobres del Carmel va provocar un drama humà impossible d'oblidar, i va obrir una crisi política de primera magnitud que va canviar la manera d'abordar la construcció d'aquesta infraestructura en una de les zones més complexes de Barcelona a causa de l'orografia del terreny –ple de desnivells– i amb una densitat de població elevada. Es va deixar de parlar de terminis i es va extremar la seguretat, amb l'objectiu ja no de reduir, sinó d'eliminar qualsevol risc. El resultat han estat cinc anys i mig de treballs per enllestir la construcció del tram de poc més de dos quilòmetres que es va inaugurar abans-d'ahir en un ambient de catarsi compartit per veïns i representants polítics.

En el record queden les imatges de les 1.289 persones que van haver de ser desallotjades com a conseqüència dels dos esvorancs que l'esfondrament del túnel –el resultat de les investigacions va atribuir-lo un cúmul d'irregularitats en la planificació i l'execució de l'obra– va obrir al barri. Aquests veïns van ser els autèntics protagonistes d'un drama humà que va posar a prova la capacitat de resposta de les diverses administracions, d'entrada aclaparades pels efectes del desastre més important causat per l'execució d'una obra pública a Barcelona. En el record queden també les imatges de la que es pot considerar una de les pitjors crisis de les moltes que ha viscut el govern tripartit. L'executiu, que va haver d'afrontar l'episodi del Carmel quan feia tot just un any que iniciava la seva singladura, ha inaugurat l'obra al final de la seva segona legislatura al capdavant del país, quan falten pocs mesos per a unes eleccions que afronta amb un desgast més que evident.

Segurament, intentar oblidar un desastre com el del Carmel resulta un exercici poc menys que impossible per a les persones que el van viure d'una manera més directa. Menys agosarat resulta buscar elements que ajudin a tot el barri a superar un passat inevitablement marcat pel dolor i a mirar endavant. En aquest context, l'arribada del metro i les conseqüències que això comporta en l'àmbit de mobilitat i de connexió amb la resta de Barcelona suposen una magnífica oportunitat per fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.