Editorial

Els països rics i la pandèmia

La situació de la pandèmia de Covid-19 és, i de fet ha estat així des del principi, un dels reflexos més evidents de les desigualtats del planeta. Només cal observar el mapa que publiquem avui sobre el percentatge de persones amb la pauta completa de vacunació per adonar-se’n. La majoria dels principals països desenvolupats superen amb escreix el 70% de població totalment vaccinada, mentre que en la majoria de països de l’Àfrica, del subcontinent indi o del sud-est asiàtic, aquest percentatge en la majoria dels casos no passa del 10% i en alguns països arriba just al 20%. Són unes xifres molt baixes que demostren que, ni en una tragèdia global com ha estat la Covid-19, els països més rics han estat capaços de ser solidaris amb els més pobres. El tancament de fronteres i l’aïllament de molts d’ells els primers mesos va ser només el presagi del que vindria després. I és que, malgrat les promeses i els anuncis de mandataris com el president nord-americà Joe Biden o la presidenta europea Ursula von der Leyen, tot ha acabat sent un brindis al sol i només quan les grans potències han tingut gran part de la població vacunada ha començat, de veritat, l’exportació de vacunes cap als estats més pobres. Tot plegat és més greu perquè tothom sap que, mentre la vacunació no estigui globalment estesa, poden sorgir noves variants que poden fer revifar la pandèmia.

De tot plegat, sobten encara més les previsions de beneficis que tindran les farmacèutiques fabricants dels diferents vaccins: uns 130.000 milions de dòlars l’any vinent. Un enorme pastís multimilionari, segons ha criticat amb raó Amnistia Internacional, que denuncia també que els governs dels països rics hagin estat incapaços d’obligar les companyies a compartir les patents amb els estats més pobres perquè les vacunes arribessin així a tot arreu. Un exemple més de la desunió d’un món que posa en dubte com s’afrontarà la ingent lluita contra el canvi climàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia