Editorial

El repte de la UE amb Polònia

Polònia s’ha convertit en un cavall de Troia per a la Unió Europea. El govern ultraconservador i euroescèptic d’aquell país porta mesos en conflicte amb la UE per haver atemptat contra la llibertat de premsa, contra els drets de les persones LGTBIQ o contra la independència judicial, però el desencaix ja ha esdevingut inassumible amb la decisió del Tribunal Constitucional polonès de rebutjar un dels pilars fonamentals en l’arquitectura fundacional de la UE, com és la jerarquia de la legislació i la justícia europees sobre les de qualsevol país membre. En altres paraules, Polònia declara que el Tractat de la UE és incompatible amb la seva Llei Fonamental (Constitució), que la Unió Europea no té competència per avaluar el funcionament i decisions de la justícia polonesa i que les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), vinculants per a tots els membres de la UE, no ho poden ser per a Polònia.

La posició, que dona cobertura a les polèmiques reformes del govern de Mateusz Morawiecki que dinamiten la independència judicial, suposa ‘de facto’ una secessió jurídica respecte a Europa, constitueix una marxa enrere en tota regla a l’acceptació del tractat d’adhesió a la UE signat per Polònia l’1 de maig del 2004 i traspassa clarament una línia vermella que la Unió Europea no es pot permetre obviar. La reacció de la Comissió ha estat ràpida i s’anuncia contundent, però caldrà alguna cosa més que les paraules d’Ursula von der Layen o una sanció econòmica més. La UE haurà de triar entre ser més gran o ser més creïble, cohesionada i forta. Si el Regne Unit va marxar per no assumir els seus deures com a membre, Polònia ha de rectificar o bé seguir el mateix camí. I això val per a tots els estats membres; per exemple, per a Espanya, que amb una mà accepta la jurisdicció de l’estat de dret europeus, mentre que amb l’altra la combat en l’afer dels exiliats polítics o la ignora en matèria d’independència judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia