Editorial

L’Estat continua avançant

La pèrdua efectiva de l’acta de diputat del Parlament per part de Pau Juvillà és un fet insòlit en democràcia, que s’ha produït per sobre de la sobirania del Parlament i de la decisió dels ciutadans a les urnes, sobre la base de criteris ideològics i objectius polítics, i amb un únic responsable, que és l’Estat espanyol i el seu entramat administratiu i judicial. Cal subratllar aquesta evidència, perquè el cas Juvillà retrata perfectament la camisa de força en què es troba l’autogovern català després de l’1 d’Octubre, la seva indefensió davant abusos de poder com el que aquí ha comès la Junta Electoral Central amb l’aval del TSJC, i l’extrema dificultat d’aquells que intenten preservar la integritat i la dignitat de les institucions catalanes en aquestes circumstàncies. Avui, les crítiques s’acarnissen amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com abans va passar amb el seu predecessor, Roger Torrent, o amb el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, tres casos amb protagonistes diferents, relats diferents i intensitats de confrontació amb l’Estat diferents, però amb un denominador comú, que és l’Estat. Perquè és l’Estat qui reprimeix, és qui guanya totes les batalles i és qui avança inexorablement vers el seu objectiu de conjurar l’amenaça sobiranista de Catalunya.

La perspectiva és poc engrescadora per a la majoria de la societat catalana que està desconnectada fa temps d’aquest Estat autoritari i maltractador, però que també està decebuda de la incapacitat dels seus representants polítics per acordar una resposta intel·ligent, unitària i a mitjà termini a aquesta etapa de repressió, que ja dura quatre anys i encara es mantindrà alguns més. L’Estat no deixarà de furgar la ferida i el missatge, abans i després d’aquest últim episodi, és nítid. L’independentisme necessita recuperar la fortalesa que suposava ser molts i diversos però anar plegats amb un full de ruta compartit i de país. Per contra, si continua instal·lat en la desunió i el tacticisme, el fracàs estarà garantit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia