Editorial

Abusos pendents d’investigar

Els abusos sexuals i la pederàstia en l’àmbit de l’Església són una xacra que s’ha mantingut massa temps amagada per la mateixa institució i pel silenci, imposat o autoimposat, de les víctimes. Això, però, ha canviat els darrers temps. Han sorgit denúncies, milers de casos per tot el món, investigacions, condemnes judicials, admissions de culpa i pronunciaments com el del papa Francesc, instant a investigar i fer justícia, o la més recent del papa emèrit, Benet XVI, demanant perdó a les víctimes dels abusos sexuals a l’Església. Avui no queda cap pretext que justifiqui la passivitat de l’Església, ni de les autoritats davant aquest ‘iceberg’ dramàtic del qual només es coneix una petita part. Les víctimes mereixen que es faci justícia, encara que sigui tardana; els depredadors sexuals que van cometre els abusos amb total impunitat mereixen ser exposats i castigats pels seus crims; els creients i eclesiàstics de bona fe mereixen que la institució faci net i recuperi la credibilitat, i tota la societat necessita constatar que els criminals de l’Església no tenen refugi, ni complicitat, ni tracte privilegiat per part de l’Estat.

I és aquí on sorgeixen els dubtes raonables davant la parsimònia i la falta d’interès de la Conferència Episcopal espanyola per assumir una investigació seriosa, a fons dels centenars d’abusos denunciats, a diferència de l’Església francesa, que va impulsar una comissió independent i ja està indemnitzant desenes de milers de víctimes destapades per la investigació. I el pitjor és que el poder polític no ho ha fet millor, ni genera gaires expectatives amb la seva reacció tardana i a mig gas, que s’ha traduït en una comissió d’investigació derivada a una institució menor i amb pocs mitjans com el Defensor del Poble. Massa lluny del que han fet Irlanda o els Estats Units, que fa dues dècades que desenterren l’escàndol, o Austràlia, Anglaterra i Portugal entre altres, on hi ha comissions independents o governamentals que fa anys que investiguen i que han denunciat milers de casos d’abusos a menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia