Editorial

La qualitat democràtica a Espanya

El setmanari britànic ‘The Economist’ ha rebaixat la qualificació d’Espanya en l’índex anual que avalua la qualitat democràtica a 165 països del món, de manera que ja no el considera una “democràcia plena”, i la situa en el grup de les “democràcies defectuoses”. La causa principal de la degradació és la politització de la justícia i la seva falta d’independència, un tret retratat pel bloqueig partidista a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que afecta la separació de poders i la mateixa credibilitat de la justícia. Espanya té un problema amb el seu aparell judicial i fa temps que en mostra indicis, més enllà de la no renovació del seu òrgan de govern o de l’interès gens innocent dels partits polítics per controlar el CGPJ, els nomenaments que en depenen, les sentències dels alts tribunals o la composició del Tribunal Constitucional. L’última designació de dos nous magistrats del TC clarament contaminats políticament, demostra que el criteri ideològic i polític està molt per sobre del d’idoneïtat.

I no és casual que aquests símptomes s’hagin intensificat els darrers anys per motius tan diversos com els processos judicials de corrupció en relació al PP o com la repressió del moviment sobiranista a Catalunya. Les dures condemnes de presó pel referèndum de l’1-O, la condemna de càrrecs electes pel fet d’exercir la llibertat d’expressió o de parlamentaris per haver propiciat debats i votacions, juntament amb interpretacions cada cop més restrictives amb els drets fonamentals o pronunciaments com el d’aquesta setmana del TC anul·lant declaracions polítiques del Parlament català generen una percepció negativa de l’estat de dret espanyol i també reiterats tocs d’atenció de la Comissió Europea, el Consell d’Europa, el TEDH, Nacions Unides, Amnistia Internacional o els tribunals europeus que no han extradit els exiliats catalans. El pitjor és que, davant d’aquest clam, intern i extern, ni la justícia canvia el rumb, ni la política sembla disposada a fer alguna cosa més que campanyes d’imatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia