Editorial

Rentat de cara al govern per arribar al 2025

L’editorial d’avui ha estat debatut per Toni Romero, Teresa Márquez, Xevi Sala, Anna Puig, Carles Sabaté, Ure Comas, David Brugué, Dolors Bellés, Xevi Masachs i Xavier Castillon

El president Aragonès ha enfocat la segona remodelació de govern en menys d’un any cap a l’horitzó del febrer del 2025. Esgotar les legislatures és un signe de solidesa dels governs, però si l’executiu d’ERC la vol assolir amb un suport tan migrat com l’actual (33 diputats de 135) haurà de convertir en hàbits quotidians la transacció política i els consensos sectorials. A banda de negociar per traduir en acció política les iniciatives, per arribar al final de la legislatura és segur que caldrà reduir el soroll en l’eix social i en el nacional. Alguns dels relleus en l’executiu ja apunten en aquest sentit. Tant Josep Gonzàlez-Cambray com Teresa Jordà han hagut de fer front a decisions estratègiques a Educació i a Acció Climàtica. Mesures segurament imprescindibles per sacsejar –encara tímidament– el món escolar i per fer front a la crisi de la sequera, però que han generat molta conflictivitat en els sectors afectats perquè, en lloc d’intentar buscar un consens en qüestions polèmiques, quan s’han explicat ja s’han presentat com a fets consumats, tant en l’avançament del calendari escolar –Cambray responia que hauria estat impossible arribar a cap acord– com en les sancions als ajuntaments de municipis que excedissin el consum permès. Amb el món docent i la pagesia d’esquena i encara sota l’impacte de la patacada electoral del 28-M, ERC canvia dues de les cares que provocaven més tensió. En el cas de Teresa Jordà, la seva experiència de dues legislatures al Congrés dels Diputats servirà per reforçar el cartell republicà fent tàndem amb Gabriel Rufián després d’un resultat poc reeixit a Santa Coloma de Gramenet. De Juli Fernández era sabuda la seva incomoditat per l’acord amb el PSC que preveu desencallar la ronda Nord, a la qual s’havia oposat com a alcalde de Sabadell.

El pes d’ERC al govern es manté. Quan Junts va sortir del govern, Aragonès va donar entrada a consellers amb passat en altres partits. Ara, els relleus han estat de manual. Anna Simó (Educació) i Ester Capella (Territori) tenen llarga trajectòria política i han ocupat altes responsabilitats i, en el cas de David Mascort, ja era el secretari general d’Acció Climàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia