Editorial

Més enllà de Silvio Berlusconi

Itàlia acomiadarà avui amb honors d’estat Silvio Berlusconi, tres vegades primer ministre i un dels polítics més controvertits de la història recent d’un país que torna a festejar amb el populisme i el feixisme que van viure la seva edat d’or amb Benito Mussolini. Berlusconi no ha estat tan sols l’home que va establir les bases polítiques per a un retorn d’ideologies que semblaven definitivament pretèrites: també va impulsar una manera d’entendre el poder que després ha tingut bons deixebles en figures com la de l’expresident dels Estats Units Donald Trump. És per això que la figura de Berlusconi transcendeix més enllà d’Itàlia i representa la cara B d’unes democràcies amenaçades per la capacitat de seducció d’uns dirigents i d’unes formacions disposades a atiar el polvorí de la convivència per assolir els seus objectius, que sovint consisteixen en l’enriquiment personal.

La fórmula emprada per Berlusconi per arribar en tres ocasions al capdamunt del govern italià és calcada a la que després ha aplicat Trump: donar màxima importància al culte als diners i bastir un imperi de mitjans de comunicació, perquè qui els controla també controla el relat. Desgraciadament un relat farcit de demagògia, mitges veritats o directament mentides perquè, tot i presentar-se com a salvador de la pàtria, en la pràctica la gestió de Berlusconi es va basar en tensar les regles del joc democràtiques en benefici propi. Amb un lideratge absolut de la dreta italiana que li va permetre plantar cara a l’escomesa de la justícia, que el va situar al centre de nombroses investigacions per presumpta corrupció. El problema afegit és que la Itàlia que deixa és un producte seu però amb uns possibles relleus que ni tan sols tenen a favor seu el carisma. Salvini i Meloni beuen de les mateixes fonts però, malgrat l’edat i els problemes de salut, Berlusconi va aconseguir continuar sortint a totes les fotos fins al darrer moment. Homòfob i misogin, segurament es va arribar a creure que les repetides operacions estètiques el convertien en un ésser immortal i per això mateix no va preparar cap successió i ara s’obre un procés implacable per ocupar el seu espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia