Editorial

La veritat de l’infrafinançament català

En plena era de la desinformació, ara enfocada a distorsionar els acords polítics amb l’independentisme català que han conduït a la llei d’amnistia i a la investidura de Pedro Sánchez, convé reivindicar la veritat de les dades i la claredat del relat. Per això és important llegir el reportatge que avui publica aquest diari sobre l’envergadura de l’endeutament de l’Estat amb Catalunya segons un informe de la Comissió d’Estudi sobre el Deute Històric (Cedhec). Perquè la diagnosi inapel·lable de fins a quin punt les reivindicacions sobiranistes catalanes estan basades en el maltractament econòmic de l’Estat només pot sorgir del contrast rigorós de les dades i de la lluita contra les notícies falses. En primer lloc al voltant dels 15.000 milions d’euros que el PSOE ha acceptat condonar al govern català. No és veritat, en contra del que fan córrer determinats sectors polítics i empresarials del constitucionalisme, que aquesta xifra correspongui als diners que es pagarà a Catalunya a canvi del suport a Sánchez. No són diners que rebrem sinó que es resten del deute contret amb l’Estat a conseqüència dels préstecs que ens veiem obligats a demanar per culpa de l’infrafinançament que patim.

Anem, doncs, a les xifres que ofereixen les conclusions de la Cedhec. L’endeutament total de l’Estat espanyol amb Catalunya s’enfila fins als 456.000 milions d’euros, és a dir 55.000 euros per cada català. En aquest sentit, l’acord amb el PSOE obre una porta per trobar un sistema de finançament més equilibrat per a Catalunya, per això és essencial que hi hagi un seguiment ferm per garantir-ne el compliment. Els experts, doncs, parlen clar: el dèficit fiscal és sistèmic i endèmic i ha anat creixent al llarg dels anys. Més conclusions que justifiquen l’afartament nacional: Catalunya ocupa la quarta posició en termes de PIB per càpita, però baixa fins a la desena en recursos percebuts pel sistema i cau fins a la dotzena en termes de progrés social, en aquest cas segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ho rebla així: pel que fa a la sanitat, el dèficit seria de 396 euros i, quant a l’ensenyament, de 705 per cada alumne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia