Editorial

EDITORIAL

La renúncia d'Arcadi Calzada i Caixa Girona

La Fundació Príncep de Girona, l'entitat impulsada per la corona espanyola amb el suport de diferents institucions i destacats membres de l'empresariat gironí i català, va sorprendre ahir anunciant que el seu director, l'expresident de Caixa Girona, Arcadi Calzada, havia presentat la dimissió. En la curta nota feta pública per la fundació, aquesta al·lega que “circumstàncies personals” han fet “aconsellable la renúncia” de Calzada. A ningú, però, se li escapa que darrere la dimissió del fins ara director de l'entitat hi ha les nombroses irregularitats detectades a Caixa Girona i a la seva fundació durant l'època de la seva presidència arran d'una inspecció realitzada pel Departament d'Economia i Finances de la Generalitat.

Unes irregularitats que, de ben segur, devien incomodar la Casa Reial i les entitats de pes i de prestigi que s'han anat afegint a la fundació creada ara fa un any i mig. No s'ha d'oblidar, en aquest sentit, que el mateix Calzada va ser, des de la presidència de Caixa Girona, un dels principals impulsors del projecte i que la seva sortida de l'entitat financera va coincidir gairebé en el temps amb la constitució de la fundació del príncep.

Asseguràvem fa una setmana, des d'aquest mateix espai editorial, que les irregularitats detectades a Caixa Girona no deixaven de ser, com a mínim, una clara demostració que, durant l'antiga presidència, episodis d'amiguisme i nepotisme van estar en l'ordre del dia. I plantejàvem una sèrie de preguntes sobre la gestió durant la presidència de Calzada –referides sobretot a la compravenda d'obra d'art–, que necessitaran unes acurades justificacions i explicacions per part de l'expresident, si és que aquest vol salvaguardar la seva imatge i tornar, en un futur proper, a la primera línia de la gestió pública.

Abans que res, però, cal esperar que tant el Departament d'Economia com el de Justícia facin públiques les seves resolucions definitives sobre la investigació a Caixa Girona. La investigació de Justícia, centrada sobretot en la fundació de l'entitat gironina, ha començat fa ben poc, però Economia fa dies que té sobre la taula les explicacions que sobre diferents qüestions li va enviar, a primers d'agost, la presidència de Caixa Girona. Semblaria, per tant, que s'està esgotant el límit raonable perquè es conegui ja una resolució. La caixa gironina, que d'aquí un mes desapareixerà absorbida per La Caixa, es mereix un digne final als seus setanta anys d'història, però tot plegat ha de servir també per aclarir al màxim les responsabilitats que calguin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.