Opinió

¿Què vol dir judicialitzar?

“El PP ha comès el delicte que és, en democràcia, violar la separació de poders

Els diccionaris, diuen, han de ser el mirall de la societat o, si més no, aquesta és una de les màximes a les quals aspira una comunitat de parlants, tingui o no un estat al darrere. Des del 9-N, per no dir abans, Catalunya viu de manera convulsa els embats histriònics de la dreta més reaccionària encapçalada pel Partit Popular. ¿En volem uns quants exemples?: la querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els encausaments contra Mas, Ortega i Rigau, i probablement també contra Homs, i tota la corrua de processos judicials que afecta ja 401 ajuntaments i càrrecs electes municipals (per no haver penjat la bandera espanyola al balcó, per haver aprovat la moció a favor de la sobirania fiscal, pel fet de pagar la quota anual de l'AMI, per haver-se declarat “territori català lliure i sobirà” i recentment per haver obert l'ajuntament el 12-O, la festa nacional d'Espanya).

Sembla que el ‘Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, conegut com a DIEC, està estudiant com redactarà la definició d'aquest vocable, pendent encara d'entrada pròpia. La base de dades del Centre de Terminologia Termcat sí que recull el terme (en anglès judiciarize, to; en francès, judiciariser; en castellà, judicializar), el qual defineix tímidament com “donar caràcter judicial a alguna cosa”. Si consultem el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, curiosament la redacció de la definició de judicializar sembla assessorada per algun dels nombrosos polítics catalans encausats: “Llevar por vía judicial un asunto que podría conducirse por otra vía, generalmente política.” És a dir, tots aquells assumptes que només es poden tractar o discutir en l'esfera política i no pas judicial. Val a dir, però, que la definició de la Reial Acadèmia és especialment cautelosa i prudent, sobretot per la brillantor dels exemples. Uns exemples que podrien “comprometre” la institució perquè rebria les protestes o denúncies del sector més conservador. Un sector que podem considerar creador de l'acte de judicialitzar, perquè ¿qui sinó el Partit Popular i els seus fidels titelles (Ciudadanos) són els responsables d'emprendre per la via judicial les accions polítiques que, com a tals, no haurien de sortir dels parlaments? La comissió lexicogràfica de l'IEC té una muntanya d'exemples tant per definir el terme com també per il·lustrar-ne la definició. A Catalunya som uns grans experts en la matèria com a víctimes d'aquesta acció tan denigrant per a la democràcia d'un país.

El PP i Companyia han comès el delicte més gran que existeix en democràcia, que és violar la separació de poders, i remoure els principis de la independència judicial que jutges i fiscals haurien de preservar amb escreix i que ara es troben en plena agonia, amb una mort més que segura. ¿Calen més nocions semàntiques per definir l'acció de judicialitzar?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia