Opinió

Keep calm

Dues nenes rossetes

Tot i el paperot del PSOE, la peça més perjudicada d'aquests mesos de comèdia política ha estat la monarquia

La Casa Reial espanyola ha anunciat, solemnement, que la princesa Elionor i la infanta Sofia, d'onze i nou anys d'edat, faran acte de presència en l'acte solemne d'obertura de la XII legislatura, el pròxim dia 17, al Congrés dels Diputats. Un detall ben significatiu de l'esforç de pervivència del règim del 78, un sistema que es pretén etern a partir de la impossibilitat de qualsevol reforma i que fa passar la seva legitimitat per la néta del successor del general Franco.

La cerimònia inaugural tanca un any de govern provisional que ha deixat al descobert l'essència egoista del sistema espanyol de partits, amb el PSOE protagonitzant una pel·lícula de porno polític no apta per a ànimes que siguin una mica més sensibles que les de Felipe González o Susana Díaz. Però, tot i el paperot dels socialistes espanyols, la peça més perjudicada d'aquests mesos de comèdia ha estat la monarquia. Després de cinquanta anys de manutenció d'aquella família, ha quedat en evidència que no serveixen per a res, ni tan sols per impulsar algun acord en cas de crisi institucional de llarga durada, que és una de les poques utilitats que se'ls pressuposaven.

Però no. Els Borbons han continuat com sempre en la història d'Espanya, encapçalant les elits extractives de Madrid i procurant que els amics facin bons negocis i accedeixin a càrrecs importants. Per això les figures d'aquelles dues nenes, tan rosses i bufones, són imprescindibles per tranquil·litzar els circuits de poder financer, funcionarial i institucional de Madrid, molt inquiets per les sacsejades que està patint el sistema que els ha fet rics i poderosos, generació rere generació.

No podem saber si Elionor i Sofia aconseguiran mantenir indefinidament aquella cort madrilenya que els dóna suport. Però sí que queda clar que no tenen un futur català. Aquesta societat fa moltes manifestacions que ja no està per a reverències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia