Opinió

LA GALERIA

Modernitat líquida

L'obra de Bauman expressa la implacable derrota de l'esquerra

El passat 9 de gener ens va deixar, als 91 anys, l'esplendorós filòsof i sociòleg polonès de nacionalitat britànica Zygmung Bauman. Aquest magnífic intel·lectual integral va patir de valent. Va sofrir tots els desastres del segle XX; va ser víctima, per partida doble, dels mortificadors totalitarismes del segle XX, el nazisme i l'estalinisme; a més, també va ser purgat per un irracional antisemitisme, que encara té molta força en certs indrets de la vella Europa. Zygmung Bauman ens deixa un valuós testament polític i social: la seva obra sobre la modernitat líquida; de molta actualitat –a Europa i al món global– en què el sistema capitalista se situa clarament en uns paràmetres del segle XIX, i els anomenats pejorativament antisistema són una extrema dreta que vol tornar a abans de la Revolució Francesa de 1789.

Modernitat líquida, la gran obra tractat de Bauman, en el fons, implica –ens expressa– la implacable derrota de l'esquerra i la justícia social en l'àmbit global, però sobretot europeu, ja que a la resta del món l'estat del benestar sempre ha estat feble. La modernitat líquida ens indica –de forma radical i descarnada– que s'ha trencat un equilibri social i polític i que a partir de 1990 –amb l'esfondrament del bloc comunista de la Unió Soviètica– el capitalisme pot fer realitat tots els excessos immorals i el món esdevé un lloc inhòspit, en què els poderosos poden permetre's tota mena d'actituds nihilistes sense límits humans. Bauman, amb la seva magnífica Modernitat líquida intenta avisar-nos que la globalització neoconservadora i molt malgirbada, així com una tecnologia sense cap mena de control polític i social, només ens porta a un neofeudalisme empresarial actual i a molta frustració social. El problema és que a Bauman poca gent li fa cas. El problema és que ara ja pot ser massa tard. El pobre Bauman ha mort als 91 anys, però la seva modernitat líquida és del tot vigent i, fins i tot, es pot radicalitzar i contribuir a la destrucció del món. En la modernitat líquida el concepte d'incertesa és sinònim de desigualtat social, i tendeix a convertir-se en una idea que ens ve a dir que s'està intentant destruir la felicitat humana. No hi ha dubte que els reptes de viure en la incertesa és una greu problemàtica social que ja afecta àmplies capes de la classe mitjana. En síntesi, amb la modernitat líquida es posa el dit a la nafra del consumisme desbocat, el terrorisme i les seves derivades i la gran dificultat de digerir tota la informació que circula per les xarxes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia