Opinió

Full de ruta

Racisme als mitjans

  • VÍDEO: El nou senador d'ERC, Robert Masih, accepta l'acta
Masih parla sis idiomes: català, espanyol, indi, panjabi, anglès i italià. Quants en parlen els que l'insulten?

Fa dies que ens escandalitzem, com no pot ser d'una altra manera, per les decisions del president dels Estats Units, Donald Trump, o per les propostes que fan dos candidats que en els propers mesos poden guanyar les eleccions presidencials a França, Marine Le Pen, o les generals a Holanda, Geert Wilders. Missatges obertament racistes que, però, poden tenir un gran suport popular. Alguna cosa falla. I també falla aquí quan una regidora de Badalona, Fatima Taleb, rep insults pel carrer pel seu origen i l'equip de govern té clar que tot plegat és culpa de l'ambient generat pel partit de l'exalcalde, Xavier Garcia Albiol. Tots escandalitzats.

El que trobo realment escandalós és que no hi hagi hagut el mateix tractament als atacs racistes que ha rebut el nou senador d'ERC, el santsenc Robert Masih, després de prometre la Constitució al Senat per substituir l'exjutge Santiago Vidal. Masih, nascut a la ciutat índia de Gurdapur l'any 1974 però instal·lat a Barcelona des del 2005, parla sis idiomes: català, castellà, anglès, hindi, panjabi i italià. M'agradaria saber quants en parlen els senadors que se'n reien quan, dimarts, va dir, en català (cert, no gaire fluid, però no em feu reproduir frases de determinats líders polítics del Parlament...), quan li van demanar si jurava la Constitució espanyola: “Fins a la constitució de la República catalana i per imperatiu legal.”

Immediatament, El Mundo va fer un tuit en què deia que “el senador indi Masih” havia promès “en un espanyol inintel·ligible”. Deixant de banda que ja és curiós que no es conegui, o detecti, una de les llengües cooficials de l'Estat, el comentari, destacant que és d'origen indi, és racisme en estat pur. L'ABC, dijous, deia: “Els més reputats filòlegs debaten si va jurar en una barreja d'arameu, picte i accadi i altres que va fer servir una llengua morta de la qual no existeixen referències” i el comparava amb la nena de l'exorcista. I rematava afirmant que Puigdemont, al Parlament dimecres, “va fer l'indi, com Masih”. Encara espero les condemnes als atacs per racisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia