la galeria

Tres estrelles de muntanya

La merescuda, esperada i emotiva tercera estrella Michelin al Celler de Can Roca, de Girona, va eclipsar la segona de Les Cols, d'Olot, i la primera dels restaurants Fonda Xesc, de Gombrèn, i Bo.tic, de Corçà. La tercera del Celler és important perquè entronitza i consolida el restaurant del barri de Taialà-Germans Sàbat entre els cinc millors del món. Les altres tres ho són perquè reforcen les comarques gironines com a potència gastronòmica.

Si, com diu el cap d'inspectors de la guia vermella que edita el fabricant de pneumàtics francès, les estrelles depenen de la cuina i prou, i de res més, no té cap explicació els anys que han hagut d'esperar els germans Joan, Josep i Jordi Roca per a la tercera. I permeteu-me dir que tampoc no trobo cap explicació per a l'espera de la Fonda Xesc, de Gombrèn. Fa molts anys que conec aquest restaurant del mig de Gombrèn, al costat de la carretera de Campdevànol a Guardiola de Berguedà. Un restaurant esplèndid de cuina pirinenca, modern i exposat a la soledat de la muntanya. Xesc Rovira coneix bé els ressorts de la cuina tradicional (de la terra) i de la cuina clàssica. Va destacar en la tongada de grans restaurants d'interior a final de segle passat, al costat de Ca l'Enric, santuari de la caça, que ja té l'estrella, i de Les Cols, que en té dues. En aquell paquet també hi destacava en Lluís Feliu, de l'Aliança, que l'any passat va acabar la llarga espera i va veure recompensada la seva cuina agosarada amb una estrella. Les Cols forma part d'un grup de restaurants d'abast mundial compromesos amb l'entorn, amb la terra, amb el quilòmetre zero, amb el repte de mantenir una línia moderna sense renunciar a la tradició. Fixeu-vos, són restaurants arrelats al territori, allunyats del rovell de l'ou turístic. Restaurants de muntanya on també s'hi fa gran cuina i hi llueixen estrelles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.