Opinió

Keep calm

Llibertat Yamçin!

Si Espanya extradeix el periodista a Turquia serà còmplice d’un Erdogan que persegueix amb mà de ferro la llibertat d’expressió

Podria semblar una innocentada, però ni som 28 de desembre ni la cosa sona a broma. Fa uns dies la policia espanyola va detenir, a l’aeroport del Prat i per ordre de la Interpol, el periodista turc Hamsa Yamçin. Sota quins càrrecs? Insultar Recep Tayyip Erdogan en un article a la publicació Odak (Focus) en què acusava el president turc de dictador. De resultes de la seva col·laboració amb la mencionada revista –i com sempre que es vol posar a la presó un periodista a Turquia–, també se li adjudiquen unes presumptes vinculacions “amb organitzacions terroristes”.

Certament, és complicat imaginar Yamçin, que viu a Suècia des de fa més de 30 anys i que en fa 20 que no viatja a Turquia, involucrat en actes de terror al seu país d’origen. En tot cas, l’arma d’aquest periodista no dispara bales, sinó paraules. Les paraules que escriu per denunciar les injustícies del govern d’Erdogan, els lligams del règim amb l’integrisme terrorista i els seus intents per ocupar totes les esferes de la vida pública. Per denunciar els més de 50.000 detinguts en aquell estat des del fracassat aixecament militar de l’any passat. Des de llavors, la repressió que ja existia al país es va intensificar. Més de 100.000 persones s’han quedat sense feina, ha augmentat el nombre d’atacs contra els resistents kurds tant dins com fora de les fronteres turques i els periodistes crítics i les organitzacions de drets humans s’han situat en el punt de mira d’Erdogan.

Yamçin continua avui detingut a la presó de Can Brians, a l’espera que l’Audiencia Nacional espanyola decideixi si l’extradeix a Turquia. Si és així, es convertirà en còmplice del que pugui passar a Hamsa Yamçim a les presons de l’estat del món que actualment té més periodistes arrestats, un estat en què Erdogan controla amb mà de ferro tots els àmbits de la societat, des de la judicatura fins a la policia, i on la llibertat d’expressió fa temps que està tancada en una masmorra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia