Opinió

De set en set

Pep Ribera

Sabadellenc del 1933, el nom de Josep Ribera Pinyol, que va morir aquest agost, abans de l’assassinat terrorista de la Rambla, el vinculo, precisament, molt a tocar de l’espai sinistre de la barbàrie dels fanàtics: al carrer Elisabets i a la seu del Cidob, aquest projecte de cooperació a favor de la solidaritat internacional que el nostre Pep va fundar i després va dirigir entre els anys 1973 i 2008. La llavor de tot plegat començava la dècada dels cinquanta, en un moviment que tenia a veure amb les dinàmiques a favor de la pau, dels refugiats, dels immigrats i de la pau, amb arrels al Seminari Conciliar de Barcelona. La primera de les missions estables, que tenien com a destí Xile i el Camerun –l’any 1958–, la componen 127 persones: 53 dones i 74 homes, 44 dels quals eren capellans joves. Recordo els noms de Joan Casañas, d’Ignasi Pujadas i d’Oriol Albó, que va ser el meu primer cap de colla a l’escoltisme (aleshores encara no legalitzat). El cop d’estat de Pinochet a Xile l’any 1973 –una de les seves víctimes mortals va ser Joan Alsina, capellà, crec que de Castelló d’Empúries– va accelerar la constitució a Barcelona d’aquest Cidob, centre de referència en el món de les relacions internacionals. Per exemple: el 5 de setembre el Cidob presenta el seu anuari internacional en punts calents de l’Amèrica Llatina. I el 30 de setembre obre una convocatòria d’articles sobre “La immigració a Espanya”.

Els amics d’Amesde, de Madrid, em diuen que volen programar un homenatge a favor d’aquest Josep Ribera, que no coneixien personalment però de qui han aprofitat la lliçó –sempre sense estridències– de qui publicava i oferia dades verificades sobre molts dels eixos que mouen el món... massa sovint, ai las, per anorrear-lo!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia