Opinió

Keep calm

La reforma del 155

De quin abast serà la intervenció en l’autonomia catalana?

La subcomissió per a la modernització de l’Estat de les autonomies ja ha començat les seves tasques. Avui mateix un consell de ministres extraordinari, en el sentit d’excepcional per fer-lo en dissabte, no per l’excels de les decisions que adopti, ens presentarà els primers treballs d’aquest acord de reforma constitucional que impulsen els partits dinàstics, tal com els qualifica el politòleg Ramón Cotarelo. El primer resultat d’aquesta reforma és l’aplicació d’aquest article 155 que de tan vague en la seva redacció, fa que hi pugui entrar tot el que convingui. De quin abast serà la intervenció en l’autonomia catalana? Afectarà tot el govern? O Presidència, Economia, Ensenyament, els Mossos, TV3 i Catalunya Ràdio? Tots els fantasmes i les pors que han fet créixer a Espanya, des que existeix el model autonòmic, sobre aquestes competències. Des del primer dia en què es va optar per la reforma, i no per la ruptura amb la dictadura de Franco, el desig dels grans partits espanyols i fins i tot d’alguna autonomia artificial, ha estat el de la recentralització, el de buidar tota competència, folkloritzar els governs i, com deia José Maria Calviño, que TV3 fes una televisió antropològica. Com volen reformar aquesta Constitució del 78 i al mateix temps aplicar un article com el 155? Per això dic que si ho fan d’aquesta manera, només podem entendre que la idea de tancar el model, de recentralitzar-lo, de concretar com s’aplica aquest article, no deixa de ser una versió refinada de l’A por ellos que animaven i que canten els policies i guàrdies civils en missió de servei a Catalunya.

Van a una. Segueixen amb aquest mètode i manera de fer política persuasiva, d’aquest model que contagia la modernitat i l’esperança d’un futur millor sota el paraigua de l’Estat. L’operació diàleg amb la paret té ressonàncies penitenciàries. Que ho preguntin a Jordi Cuixart, a Jordi Sànchez, que es vagi preparant Trapero, que es preparin els Mossos, que veuen aquests dies com la Guàrdia Civil es dedica a resseguir les seves converses de l’1 d’octubre. La votaran ells aquesta reforma constitucional a les eleccions que l’Estat vol fer al gener, o ja hi haurà convocades les constituents?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia