Opinió

Keep calm

Íñigo Montoya

El cito perquè la seva actitud és la que adopta Catalunya, avui un cop més, davant de l’Estat. No s’arronsa, malgrat els cops

Se’n recorden? Si els el cito és perquè la seva actitud és la que adopta Catalunya, avui un cop més, davant de l’Estat. No s’arronsa, malgrat els cops i estocades –algunes gairebé mortals–, s’aixeca i lluita dempeus per la seva dignitat. Això és el que fa Íñigo Montoya, un personatge interpretat per Mandy Patinkin, que apareix a La princesa promesa. És una comèdia romàntica i d’aventures de finals dels anys vuitanta que és un referent per a la generació dels que tenen entre trenta i quaranta anys. La música és de Mark Knopfler amb la veu de Willy de Ville i hi apareixen una bona colla d’actors reconeguts des de Robin Wright a Billy Crystal. És aquella pel·li en què un avi –Peter Falk, en Colombo– explica un conte al seu net –Fred Savage, el nen d’Aquellos maravillosos años–, que està malalt. Montoya és un mercenari, molt hàbil amb l’espasa, que ajuda el misteriós pirata Roberts a salvar la princesa d’un matrimoni a contracor amb el príncep Humperdink. El cas és que Montoya ha portat una mala vida amb l’únic objectiu de venjar la mort del seu pare, un ferrer forjador, que rep un encàrrec d’un personatge fosc i sinistre. Íñigo, que només tenia deu anys, queda marcat per a tota la vida en veure que aquell home, que tenia sis dits en una mà, decideix travessar el cor del seu pare perquè no està content amb l’espasa que li ha fet. Per això, jura venjar-se’n quan pugui. Quan finalment s’enfronten en un duel brandant cadascú la seva espasa, Montoya rep una vegada i una altra però s’alça, es torna a posar dret pel seu honor i la seva dignitat i declamant la frase: “Hola, soc Íñigo Montoya. Tu vas matar el meu pare. Prepara’t per morir” l’escomet una vegada i una altra. Rebrà ferides de l’acer de l’Home dels Sis Dits que faran perillar la seva vida, però Montoya persisteix. Es posa dempeus i no defalleix fins que, finalment, aconsegueix el seu propòsit i restitueix allò que anys enrere aquell home que ara jeu als seus peus li va prendre. Avui, al Parlament de Catalunya hi plana l’esperit d’Íñigo Montoya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia