Opinió

De set en set

Vaga anticapitalista?

No la conec, però recordo que va ser la triomfadora de la contesa electoral del 155, el 21 de desembre de l’any passat. La vigília del 8 de març sentia la senyora Arrimadas que deia que els seus de Cs no donarien suport a la vaga de l’endemà perquè tenia el dring d’una “vaga anticapitalista”. Vaig copiar l’expressió, vaig consultar diccionaris i tractats i textos constitucionals per saber què volia dir això de “vaga anticapitalista”. I em formulava preguntes: les vagues de Gandhi o les de Lluís M. Xirinacs per la llibertat dels presos, ¿eren capitalistes o anticapitalistes? I més: repassava els darrers resultats electorals de Cs a la meva comarca d’adopció, que és el Baix Llobregat. En moltes localitats on Cs ha obtingut suara resultats positius hi havia hagut vagues d’un abast notable al llarg de la dècada dels setanta. ¿Havien estat vagues anticapitalistes o procapitalistes? I la vaga general, ja sota el govern de Felipe González, a la comarca, ¿era anticapitalista o no? Al llarg de la seva història, Catalunya i Astúries i Sevilla –per assenyalar alguns punts– havien viscut vagues d’una repercussió colossal. ¿Eres capitalistes o anticapitalistes? Els assassinats del Noi del Sucre o de Francesc Layret, ¿els assenyalaven com a promotors de vagues procapitalistes? ¿Com qualificaria la dirigent de Cs la vaga de la Canadenca?

Recordo que la imprecisió terminològica és l’origen de moltes tergiversacions polítiques. I les paraules de la senyora Arrimadas, que sap tant de vagues, m’anguniegen quan penso que ella i els seus poden arribar a tenir responsabilitats de govern a diferents punts de l’estesa pell de brau. Enemiga com és del pretès populisme dels altres, ¿no tenen, les seves afirmacions dogmàtiques, un cert aire que put a demagògia?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia