Opinió

Full de ruta

991 dies de revenja

La manifestació d’avui és només un petit gest. Cal que cada acte en aquest país tingui un record pels presos

L’Estat espanyol no ha paït els resultats del 21-D, amb una clara victòria dels partits republicans i, també, amb una clatellada monumental al 155 del PP. D’exemples n’hi ha cada dia i el fet que els jutges hagin vetat fins a quatre vegades la investidura del president de la Generalitat, n’és un de ben clar. Ara, la repressió desfermada com a revenja per l’èxit de l’1-O té la seva màxima expressió en els membres de la societat civil i polítics que han estat empresonats, acusats d’un delicte que no han comès, o han hagut d’exiliar-se per no seguir la mateixa sort. Avui, quan la manifestació contra els presos polítics ompli Barcelona, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart hauran passat 180 nits a la presó cadascun; Oriol Junqueras i Joaquim Forn, 163; Jordi Turull, Dolors Bassa, Josep Rull i Raül Romeva, 54, en dues tandes, i Carme Forcadell, 23. Carles Mundó i Meritxell Borràs n’hi van passar 33. En total, entre tots, 991 dies de presó per una revenja. A més, Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Antoni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel han de viure fora del seu país per por de les represàlies per les seves idees polítiques. De fet, tots viuen amb limitacions a causa d’això, inclosos els dies que el president de la Generalitat ha passat en una presó alemanya. I és molt possible que demà aquesta llista s’allargui ja que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero; l’exdirector del cos, Pere Soler; l’exdirector general d’Interior, Cèsar Puig, i la intendent Teresa Laplana estan citats a Madrid.

La situació és tan extraordinària que els polítics independentistes tenen a hores d’ara, i només cal llegir les interlocutòries del jutge Pablo Llarena per adonar-se’n, una espasa sobre el cap: si diuen o fan el que van defensar en el programa electoral del 21-D, aniran a la presó. Per tot això, la manifestació d’avui és només un petit gest. Tots els actes que es fan al país, per petits que siguin, han de fer palès, cada dia, que la situació és extraordinària. I que ho és perquè l’Estat espanyol és incapaç de donar una resposta política a un problema polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia