Opinió

Full de ruta

Que tinguin sort

Com si fos un centre de control de plagues, Facebook instal·larà a Barcelona una oficina per desinfectar la xarxa de fake news. Arriba amb retard. Les notícies distorsionades fa dècades que campen lliurement pel cos mediàtic i polític de l’Estat espanyol com una plaga de tèrmits, aparentment insignificants i innocus al principi, però que ja han corcat de tal manera la democràcia espanyola que han fet inviable el diàleg entre pobles i han convertit el règim del 78 en una perillosa biga malalta que ja només aguanta amb porres i autoritarisme vestit amb toga.

La primera vegada que vaig topar amb un d’aquests insectes va ser l’any 1993. Estudiava primer de periodisme i navegava pel dial de la ràdio buscant inspiració professional. Una nit vaig descobrir uns senyors que afirmaven amb verb rotund i desimbolt unes barbaritats demencials sobre l’escola catalana i en un primer moment vaig pensar que era un programa d’humor. No hi havia cap contrast amb la realitat, ni veu per a discrepants o per a experts neutrals. Tot s’hi valia. Fot-li, que és de Reus. Era l’emissora dels bisbes, i havia nascut una manera de generar opinió que a poc a poc es va anar estenent en altres tertúlies i en algun diari de la capital espanyola. Aquell nou periodisme de falsedat desimbolta hi era per derrocar un desgastat però encara omnipotent PSOE, utilitzant l’anticatalanisme o el que tingués a mà, amb una virulència creixent, coordinant-se per promoure un canvi polític que les urnes es resistien a concedir. Havia nascut la caverna: un lloc fosc i marginal on brotaven fake news de manera organitzada, amb intencions d’atiar l’odi per obtenir rèdits polítics.

Facebook arriba tard. Aquella afirmació nocturna i extravagant sobre l’escola catalana que vaig sentir l’any 1993 va ocupar recentment, i amb titulars gairebé idèntics, portades de la premsa espanyola de rigor, i fins i tot textos de la fiscalia. Ja no és la caverna, sinó tot el sistema mediàtic, polític i judicial espanyol. Contra el republicanisme català, fot-li, que és de Reus: l’economia s’ensorrava, TV3 manipula, els mestres que fan bullying a fills de guàrdies civils, CDR que fan violència posant llaços. La mentida i la caricatura s’han estès d’una manera tan impune i descontrolada que la societat espanyola tindrà, quan tot això acabi, molta feina a fer. Els desitjarem sort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia