Opinió

Tribuna

Cap a Penelles

“Sí, hi ha vida intel·ligent més enllà de Barcelona i la Costa Brava

Sí, hi ha vida intel·ligent més enllà de Barcelona i la Costa Brava. Només cal tenir ganes de descobrir pobles i ciutats menys transitades, canviar el rumb convencional i deixar-se sorprendre. Hi ha vida intel·ligent en pobles i ciutats que no són teòricament turístics. I no només hi ha vida, també hi ha empenta, il·lusió, amor, idees. Cal concretar, d’acord. ¿Quin poble està fent avui les coses diferents, està sortint dels clàssics mercats i fires repetitives i està trobant un estil propi i singular? Per exemple, Penelles. En aquest poble de poc més de 500 habitants, ubicat a la Noguera i que limita amb l’Urgell i el Pla d’Urgell, s’està duent a terme una proposta contemporània, preciosa i transgressora. A través d’un festival de murals i art rural, el Gargar, es realitzen intervencions artístiques en espais públics per millorar el poble, apropar l’art a tothom i donar més recursos a la seva gent. Cap a Penelles, doncs! Al poble hi trobareu la font centenària i la plaça Major, el safareig, la creu gòtica i les dues esglésies, i podeu tastar els vins del Castell del Remei, tot això podríem dir que és la base tradicional, l’herència que han rebut els seus habitants, un poble bonic, en definitiva. Ara, hi ha vida intel·ligent a molts pobles i ciutats, per exemple, a Penelles. I allà, han sabut crear i innovar i generar un nou relat. A Penelles hi surt el sol, a Penelles s’han alçat de la cadira i amb empenta i imaginació estan fent una cosa admirable: el poble és ple d’art al carrer, un art que transmet energia i ganes de viure, unes intervencions artístiques coherents amb el territori, tot plegat, una iniciativa creada

per Binomic amb el suport de l’Ajuntament i la Diputació de Lleida, que difon la cultura artística al món rural, fent-ne una referència, implicant la gent en una proposta singular, que dinamitza el poble i potencia el turisme. Aquest any se n’ha fet la tercera edició i si hi aneu veureu desenes de murals fets per artistes internacionals. És fantàstic! És una idea diferencial que transmet estima i innovació, un poble que se sap reinventar, que escapa de la monotonia i abraça el futur. Anem a Penelles, va, hem d’anar-hi de mica en mica, sense carregar-nos el poble, hem d’anar-hi uns quants cada dia, perquè a aquests pobles i ciutats on hi brota vida intel·ligent i s’arrisquen, cal donar-los un suport entusiasta. Abans de fer-ho, abans d’anar-hi o de tornar-hi, podeu mirar el programa d’El foraster que van realitzar a Penelles i coneixereu o recordareu el Tato, un padrí estimat al poble i al qual se li ha dedicat un mural gegantí, quasi tan gran com el seu cor. És clar que sí: cal apostar per accions diferencials, arrelades, i cal creure-hi. Hem d’apostar per tots els pobles i ciutats, per totes les associacions i col·lectius que generen l’espurna de la transformació social i cultural. Cap a Penelles, doncs!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia