Opinió

Tribuna

Recordem el llibre blanc?

Sovint, sembla que som a l’hora de rondinar. Hem oblidat el llibre blanc? Amb un treball intens, un grup de juristes, periodistes i politòlegs van elaborar, des d’inicis del 2013 a mitjan 2014, per petició del president Artur Mas i el Parlament de Catalunya, un estudi del projecte necessari que ens havia de conduir fins a la República catalana. El document no posava dates, només expressava, sintèticament amb 18 apartats, els diversos projectes que calia seguir fins a arribar a obtenir un Estat normalitzat, en el nostre cas, convertit en República.

Les actuals discussions, les sorpreses, els intensos desenganys, i alguna declaració inacceptable d’una de les exconselleres, que es troba a Escòcia, tot plegat, fa la sensació que els catalans que volem la República haguem perdut la memòria. Dels 18 apartats, en contemplarem els 3 primers. Són intitulats així: 1) La consulta sobre el futur polític de Catalunya. 2) L’administració tributària de Catalunya. 3) Les relacions de cooperació entre Catalunya i l’Estat espanyol. El document va estar a punt al 2014. Just quan faltaven uns mesos per realitzar la consulta, que el president Mas i el conjunt de consellers havien previst. Es realitzaria dins el 2014, pel simbolisme de l’any en qüestió. Tanmateix, pocs dies abans d’iniciar-se la consulta, i quan ja s’havia pactat el mètode que s’utilitzaria per realitzar-la, arriba per correu exprés la prohibició de fer aital consulta per part del Gobierno del Reino.

No em posaré a fer records de sobretaula després de sopar a la fresca, però sí que cal recordar la polèmica –que mai no hem pogut sentir, és clar– que dins el Palau de Pedralbes es va generar entre els nostres representants polítics que organitzaven el dia 9-N, és a dir, el dia de votar. Recordem només que el que havia de ser consulta formal es va convertir en un procés participatiu. Però, tot i això, tothom va remoure la logística perquè fos possible votar. Es van habilitar diversos escenaris i, just a l’hora de votar, tot estava a punt, cens, paperetes i... urnes. Les urnes eren de cartró, i havien estat realitzades pel voluntariat, fos o no del govern. Es va guanyar el procés participatiu, per un 81% dels votants.

Al 27-S 2015, JxSí i CUP van tenir un 47,5%, cosa que significa una folgada majoria al Parlament de Catalunya. Al programa hi recollíem el projecte del referèndum pactat, si l’Estat volia. Vam ser majoria al Parlament. Ara, hauríem de fer el referèndum, és a dir, acomplir l’article 1) del llibre blanc, que tant havia costat d’executar. El vam dur a terme el dia 1 d’octubre del 2017, amb 2.300.000 vots amb un 91% de sí, enmig de patacades, d’heroïcitats d’un poble que va blindar els col·legis i va votar en majoria. I, no només això, sinó que es va declarar la República. Arribarem alguna vegada al punt 3, que preveu “Les relacions de cooperació entre Catalunya i l’Estat espanyol”? De qui dependrà?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia