Opinió

A la tres

I també contra el feixisme

“La llista única en les europees també serviria per mostrar que un dels objectius és aturar el feixisme

El mes d’abril proposava en una columna en aquest mateix diari que els partits republicans s’unissin en una candidatura conjunta de cara a les eleccions europees del 26 de maig, ara ja molt més a prop. La candidatura, argumentava, podia aconseguir, almenys, dos milions de vots i, per tant, entre set i vuit eurodiputats que sota, per exemple, el nom de Llibertat Presos Polítics podrien internacionalitzar de veritat el procés. Des de llavors, però, han passat moltes coses: JxCat i ERC han tancat un acord de govern i, amb moltíssimes tensions, han aconseguit governar mentre la CUP, que històricament no s’ha presentat pas a les eleccions europees, li ha retirat el seu suport i ha passat, del tot, a l’oposició. Si la situació en el govern és de joc d’equilibris i només la repressió de l’Estat –Espanya mai no falla– fa de cola adhesiva, la relació entre els grups parlamentaris és encara pitjor i sembla que entre els partits, també, almenys a escala nacional, com es demostra quan es munten dos actes de record al primer aniversari de l’empresonament dels consellers del govern que va permetre l’1-0. Si anéssim a les bases, la cosa ja no és tan clara... però aquest seria un altre debat.

La realitat és, doncs, que les relacions entre els diferents actors de l’independentisme polític no passen el millor moment, però això no vol dir que la seva base s’hagi reduït, com ens volen fer creure els partits nacionalistes espanyols, ni que l’independentisme social no continuï treballant, com es demostra cada dia en moltes ciutats o davant de les presons . Per això, una candidatura única, encapçalada, per què no, per Oriol Junqueras continua sent una opció boníssima per treure a la llum les vergonyes de l’Estat espanyol. Però hi ha una altra raó: el sobiranisme català és, contra el que passa en molts altres llocs, d’arrel integradora i una candidatura única, si cal amb acords amb altres actors de l’Estat espanyol amb les mateixes idees i objectius, seria també una demostració que aquí, a banda de voler un estat propi, volem contribuir a frenar el feixisme, que cada cop treu més el cap a la nostra estimada Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia