Opinió

Full de ruta

L’‘A por ellos’ i el ministre

Quin és el raonament mental que porta un policia a cantar l’A por ellos dins del furgó policial camí cap a Catalunya poc abans d’un referèndum? Quina és la justificació ideològica o moral que li permet colpejar una massa humana desarmada que s’ha plantat i es manté quieta, ferma i passiva davant d’un col·legi electoral? D’on sorgeix l’impuls de cridar dins d’un hotel de la costa que els deixin actuar, quan aquest actuar vol dir sortir a atonyinar els manifestants que protesten contra la seva actuació als entorns de l’establiment? Parlem només dels policies, i deixem de banda jutges, fiscals i altres agents del poder coercitiu de l’Estat, que també han actuat, i estan actuant ara mateix, amb un impuls desbocat que va molt més enllà del simple exercici neutral de les seves funcions. Què els va moure a actuar així?

La pregunta és bastant irrellevant, o almenys ho és per al conjunt de la democràcia espanyola, que en cap cas s’ha mostrat mínimament preocupada pel comportament i la manera d’exercir el monopoli de la violència i els seus aparells coercitius. El rei va respondre el 3 d’octubre del 2017 a l’A por ellos posant-se ell en primera línia, i des de llavors ningú ha qüestionat des del’Estat espanyol que aquests comportaments i actituds d’odi ideològic des de les mateixes entranyes del poder hagin de qüestionar-se. Al contrari: la fotografia de Pedro Sánchez assegut amb els representants del govern català per dialogar sobre relators externs ha estat tan insuportable per a sectors del mateix PSOE que els barons regionals i els antics gerros xinesos han posat punt final a la legislatura.

I, amb tot això, l’altre dia un ministre del PSOE, José Luis Ábalos, va ser insultat i increpat per un agent de policia que el va reconèixer quan anava a fer un toc en un bar nocturn d’Extremadura. Sort que anava amb escorta, que va haver d’intervenir. Què li passa pel cap, a un policia, per permetre’s veure en un ministre socialista un enemic de la pàtria, algú que mereix ser insultat i agredit verbalment i físicament? Doncs passa que l’A por ellos que ells van ignorar, i en algun cas alimentar, quan afectava joves d’Altsasu o independentistes catalans, està tan incrustat en el sistema polític espanyol que comença a estendre’s com una infecció que ni les pastilles màgiques del doctor Borrell podran aturar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia