Opinió

Full de ruta

El retorn de la FEN

A l’institut Frederic Martí i Carreras, a Palafrugell, el curs 1976/77 encara vam haver d’estudiar Formación del Espíritu Nacional (FEN), l’assignatura amb què el règim franquista intentava adoctrinar els nens i joves d’arreu de l’Estat. El professor de FEN d’aquell curs de COU a Palafrugell no sabia com sortir-se’n. D’una banda, el règim semblava mort i no tenia sentit continuar explicant què eren els principios del Movimiento o les corts franquistes. D’altra banda, era obligat impartir-la. Va fer-ho com va poder, davant l’oposició creixent de l’alumnat que li retrèiem aquella imposició just quan tot just començàvem a tastar la llibertat. Afortunadament, una certa real politik es va imposar i tots vam passar la FEN sense problemes.

De fet, ni l’adoctrinament rebut aquell any, ni el que vam rebre els anys anteriors li va servir de res, al règim. De seguida que vam tenir una mica de criteri intel·lectual, amb l’ajut inestimable d’algun professor, vam entendre que tot allò que ens explicaven a FEN era per llençar-ho directament a la paperera de la història. Així ho vam fer, en començar a devorar llibres i revistes i a escoltar la gent que parlava d’un futur en llibertat lluny de les cotilles d’aquell règim caduc i corrupte.

Ahir, el líder de Ciutadans, Albert River, un dels pilars de la ultradreta neofranquista que ens vol sotmetre, va proposar una nova assignatura a les escoles similar a aquella FEN. I no pas en el sentit de l’educació per a la ciutadania implementada pel PSOE i retirada pel PP, sinó per fer estudiar “la Constitució”, el mantra, la bíblia de la democràcia a l’espanyola, l’altar intocable de la raó d’uns, el text que “ens vam donar entre tots” mentre els militars ens amenaçaven amb l’espasa.

Rivera es pensa que fent estudiar als nostres joves la “sagrada Constitució” aquests ja se sentiran, de cop, més espanyols i renegaran de les vel·leïtats independentistes. També deu creure que ho faran la resta de catalans si se suspèn l’autonomia, s’intervenen l’escola catalana i TV3, i es dissolen els Mossos, quan aconseguiran tot el contrari.

Rivera i els seus aliats de la dreta neofranquista s’assemblen cada cop més als guàrdies civils ploricons que aquests dies declaren al Tribunal Suprem. Eren “la tempesta” i van acabar sent un ruïna, malgrat tots els cops. Vergonya. Un cop més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia