Opinió

Full de ruta

El Pirineu també existeix

L’espai per al Doctor Music, on, per cert, s’hi havia projectat un camp de golf, era inundable, i no es podia córrer cap risc. Però no és bo per al país que tot s’hagi de fer a la regió metropolitana de Barcelona

Malauradament, la zona del Pla de Santa Maria, al nucli d’Escalarre, al Pallars Sobirà, no acollirà, aquest mes de juliol, el ressuscitat Doctor Music Festival, el festival de la vaca. L’Agència Catalana de l’Aigua ha elaborat un informe desfavorable en estar prop de 100 de les 141 hectàrees que havia de tenir el recinte del macroconcert en zona inundable. Aquest espai, de fet, va patir una inundació devastadora l’any 1937. No cal dir que, òbviament, la seguretat d’un esdeveniment que ha d’atraure desenes de milers de persones ha de ser el primer i que no s’ha de córrer el més mínim risc si hi ha el més petit dubte. I, en aquest cas, no hi havia un dubte sinó una evidència: part del recinte previst quedava en zona inundable. També és cert que aquest és el mateix espai on, l’any 2010, la promotora Promhogar va planificar un camp de golf . L’empresa va desistir de fer-lo perquè el pla urbanístic de la zona no permetia l’aprofitament urbanístic, és a dir, construir xalets, però sí que els permetia fer l’equipament esportiu.

No acabo, però, d’entendre què ha passat. Se suposa que, un cop la promotora del concert i l’Ajuntament d’Escalarre van arribar a un acord per ressuscitar aquell festival històric de l’any 1996, ja se sabia que, amb la nova normativa, aquest espai era inundable. No hauria estat millor afrontar el problema de cara i cercar un altre lloc on fer el festival? Un festival que és a la memòria dels que hi vam ser per un cartell descomunal (David Bowie, Sepultura, Blur, Lou Reed, Iggy Pop, Patti Smith, Bad Religion, Massive Attack, Suede...) però, sobretot, pel seu entorn rural, perquè va demostrar, junt amb l’Espárrago Rock granadí, que es podien organitzar festivals a l’Estat. El divendres d’aquell juliol de l’any 1996, la gent et mirava d’aquella manera, però diumenge el Pallars estava rendit a l’evidència: era el millor que havia passat en molt de temps.

No pot ser que en aquest país tot s’hagi de fer a la regió metropolitana de Barcelona; el reequilibri territorial és fonamental per evitar que a Catalunya passi el que està passant a Espanya, amb províncies que, demogràficament, ja poden ser considerades un desert. No em crec que en tot el Pirineu català no hi hagi un espai que pugui acollir el concert de la vaca, una opció que hauria estat el millor per al futur del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia