Opinió

Tribuna

¿Fem un Tortosa?

“Els candidats no són triats per tots, però l’acció de govern es destina al conjunt

Governar o no “per a tots els catalans”, heus aquí la qüestió. Representar o no “tots els catalans”, heus aquí també la qüestió. Ja fa uns quants anys que els partits unionistes fan declaracions provocatives en contra del govern català o del mateix president, o de la legítima presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ara injustament processada, totes relacionades amb el fet que govern i representants sobiranistes no governen per a tots els catalans. ¿Us imagineu que els partits unionistes haguessin format govern en les darreres eleccions, aleshores ¿podrien realment dir que ells sí que serveixen tots, TOTS els catalans? Segons un estudi de l’analista de dades Joe Brew, la majoria independentista fluctua entre el 51% i el 55% durant el 2018. Hi ha un 53,12%, aproximadament, de majoria independentista si apleguem totes les enquestes del 2018.

El fet que una majoria escollida democràticament governi el país, segons els partits unionistes, no és suficient perquè es faci obra de govern, pensada “per a tots els catalans”. A tall d’exemple, en foment del català –llengua cooficial a Catalunya i encara minoritzada respecte al castellà–, el 2019 i per desè any consecutiu el Voluntariat per la Llengua ha superat les 10.000 parelles lingüístiques, un programa que des del 2003 ja suma 135.000 parelles. Però la política lingüística del govern, a ulls unionistes, no deu ser pas per a tots els catalans, i promocionar l’ús de les llengües a Catalunya (especialment el català i l’aranès, encara mancades d’una plena normalitat) tampoc deu ser una acció de govern per a tots els catalans.

És d’una lògica rotunda que certs candidats escollits a les urnes no han estat pas triats per tot l’electorat, però el programa de govern sempre es destina al conjunt de catalans. ¿Caldrà que fem un repàs de les beceroles de la democràcia als sectors unionistes per recordar-los un concepte tan bàsic? La democràcia que tenim al país és representativa: el poble delega el poder en uns representants, i si aquests representants, per una qüestió de majories parlamentàries, són sobiranistes, aleshores les accions de govern tenen tota la legitimitat del món per traçar línies de treball favorables a la independència i a la república. Un sistema de govern, per cert, beneficiós per a tots els catalans, malgrat que hi hagi un percentatge minoritari que no hi estigui d’acord.

L’obsessió de fragmentar, de dividir, amb frases com “no governen per a tots els catalans” o “hi ha una majoria silenciosa”, no té límits. Hi ha un desig incommensurable de confrontar, provocar, incendiar per tal de generar rèdits electorals. Assortadament hi ha una majoria de futur, de progrés –una majoria de catalans– que no es deixarà enganyar per polítics que només tenen com a programa el foment de l’odi, contra el qual només cal que injectem grans dosis d’indiferència. ¿Fem un Tortosa?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia