Opinió

Full de ruta

Una lliçó de periodisme

El dia que el van investir doctor honoris causa per la Universitat de Vic, el mestre Ramon Besa va donar una lliçó magistral del que és o hauria de ser el periodisme

Un alcalde osonenc que havia d’introduir en públic Pilarín Bayés va estar buscant adjectius per definir la genial ninotaire però en va trobar tants i de tan encertats que no sabia quin triar per presentar-la i per això va decidir anar al gra: “Aquí teniu la Pilarín Bayés, una impresentable!” L’anècdota la va explicar dijous de la setmana passada Agustí Danés, director de l’edició d’Osona d’El 9 Nou, després d’un llamp de discurs del periodista Ramon Besa que acabava de ser investit doctor honoris causa a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Abans, l’amic Xavier Ginesta va fer un discurs brillant, la laudatio d’en Ramon, i aquest, emocionat, va fer un cant al periodisme a la seva manera, recordant el que per a molts de nosaltres ha estat la nostra vida, alertant dels perills que té ara allò de voler explicar el que els poderosos no volen que se sàpiga i fent confiança a tota una generació de periodistes que ha començat fa poc en condicions més difícils que les que ens vam trobar. Potser algú va entendre que ens renyava, però no; ens definia quan deia que ara s’especula i s’opina més que no pas s’informa o que n’hi ha que més que buscar notícies volen ser famosos. Agustí Danés, que es va fer seu un auditori en què hi havia el doctor Puyal, Basté, Bassas, els Pérez de Rozas, Santiago Segurola, Torquemada, Xavi Torras i tanta altra gent, va ser un gran descobriment per a alguns que encara ara descobreixen que hi ha vida intel·ligent fora de Barcelona. Tot això per dir que Besa, mestre, company i amic, és un impresentable a l’estil de la Pilarín i que faltarien adjectius per definir-lo. Ell, de Cal Cutret de Perafita, té tot alló que molts voldríem que recordessin de nosaltres després de tants anys de periodisme a El 9 Nou, l’Avui, El País i a les ràdios. El mestre Besa, ara doctor, va deixar ben clar que el periodisme és i serà més necessari que mai en una societat que es vulgui lliure i democràtica. I ens va fer una lliçó de periodisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia