Opinió

A la tres

Els grans oblidats

“Els ajuntaments són el pal de paller de les administracions però són els que ho tenen tot més difícil

Ja seria hora que algú, d’una vegada, es deixés només de bones intencions i de paraules i afrontés d’una vegada la problemàtica dels ajuntaments a Catalunya. L’administració local és la més propera al ciutadà i la que presta més serveis, amb diferència, a la seva població. Però sempre ha estat considerada la germana petita per les administracions superiors, que s’han encarregat de monitorar, i sovint escanyar, l’acció dels consistoris. És veritat que d’intents n’hi ha hagut. Com la lesiva llei que preparava l’executiu de Mariano Rajoy i que, de fet, el que venia a fer era instaurar un model mercantil en què els resultats econòmics eren l’única cosa que importava. També és cert que amb Joana Ortega al capdavant de Governació es va intentar tirar endavant la llei de governs locals, però el resultat no va ni acostar-se al nivell de satisfacció desitjable. De fet, no agradava ni a la majoria de partits polítics ni a les entitats municipalistes. Però va ser un intent.

Ara el govern té intenció de tornar-s’hi a posar. De feina en tindran. No només per aconseguir un consens en el model territorial perquè cada un dels grups parlamentaris el té diferent. Sinó perquè els ajuntaments han estat molt castigats els darrers anys. Sobretot econòmicament. La crisi els va afectar com a tots, però les contínues retallades que han hagut de patir han deixat una cicatriu difícilment recuperable mentre havien de continuar prestant els mateixos serveis amb molts menys ingressos. Tot i ser el pal de paller de les administracions, els ajuntaments sempre acaben sent els que ho tenen més difícil.

I no es pot oblidar un altre aspecte: els ponts que es podrien haver trencat. Tot i les contínues retallades i dificultats, els ajuntaments catalans han demostrat aquests darrers anys que, quan ha calgut, han estat al costat de la gran política del país tot i la complicació del moment. Potser ara comença a ser el moment que la gran política els torni el favor i que demostri que, tot i ser la germana petita, l’administració local és part de la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia