Opinió

Full de ruta

Herència franquista

El debat d’investidura d’aquest cap de setmana al Congrés ha fet degotar la salivera dels que encara es pensen que l’autoritat hi és per a tapar boques

Després de seguir per motius professionals durant dos dies seguits el minut a minut del debat per a la investidura de Pedro Sánchez, només es pot arribar a una conclusió sensata: 45 anys sense Franco no han servit per a democratitzar Espanya sinó per a desacomplexar-hi els franquistes. Des d’una carrincloneria classista i antidemocràtica, diputats i diputades de la ultradreta i de la ultra-ultradreta –en afortunada definició del líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias– han intentat aquest cap de setmana posar el morrió a tots aquells que des del faristol del Congrés dels Diputats posaven en qüestió el règim del 78. L’única virtut d’aquesta lamentable demostració d’anacronisme social i polític exhibida conjuntament pel PP, Vox, Ciutadans i les seves branques regionals és la fotografia perfecta que ofereixen de l’Espanya actual: els demòcrates i tota la resta. Gent que sense cap escrúpol ni cap sentit del ridícul clamava per fer callar la diputada d’EH Bildu Mertxe Aizpurua, o que esbroncava amb la mateixa ferotgia la intervenció de la diputada de la CUP Mireia Vehí, quan ambdues criticaven amb legítima discrepància el paper actual de la corona. Sort que la presidenta de la Cambra, la socialista Meritxell Batet, va saber tallar igualment en sec la salivera de la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, quan amb maleducada descaradura pretenia parlar en plena intervenció de l’oradora basca. O quan el diputat de Ciutadans i exadvocat de l’Estat, Edmundo Bal, esgrimia rabiosament el reglament del Temple de la Paraula per intentar paradoxalment esborrar del diari de sessions la intervenció de la mateixa diputada. Tot plegat, molt demòcrata i molt constitucionalista. I sobretot, molt pedagògic, especialment a l’hora de mostrar als espanyols que ho vulguin veure per què catalans, bascos i gallecs ja no es reconeixen en un sistema que només els respecta si s’avenen a ser obedients, calladets i bastonejats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia