Opinió

Full de ruta

La biga a l’ull d’Espanya

A Hollywood separen castellà i espanyol ‘latino’ i a les Espanyes s’enfaden. Ara bé, ells no tenen cap mania a distingir entre català i valencià quan els convé

La caverna mediàtica i els seus acòlits a les xarxes socials no van parar de fer escarafalls durant tot el dia d’ahir per una petita anècdota que es va produir a la cerimònia dels premis Oscar quan, durant la interpretació, amb cantants de les diferents versions de la cançó estel·lar del film Frozen 2, els organitzadors van distingir entre el castillian de la cantant catalana Gisela i l’spanish de la mexicana Carmen Sarahí. Com és possible, es preguntaven alguns, “tanta ignorància”, deien. Com és possible, afirmaven, que l’Acadèmia de Hollywood no sàpiga que l’espanyol de la versió espanyola de la pel·lícula és la mateixa llengua que el de la versió per a l’Amèrica Llatina?

La sang no va arribar al riu, naturalment, però l’anècdota serveix per il·lustrar perfectament allò de la cita bíblica de la palla a l’ull de l’altre. “Per què et fixes en el trosset de palla que hi ha a l’ull del teu germà però no veus la biga que tens al teu ull?”, va dir Jesús als seus apòstols en les famoses benaurances, segons el Nou Testament de Lluc. I va reblar: “Hipòcrita! Primer treu-te la biga de l’ull, i llavors t’hi veuràs per treure el trosset de palla que hi ha a l’ull del teu germà.”

Doncs això, a les Espanyes es van sentir dolguts ahir quan algú no va anomenar la seva llengua com cal, i van posar el crit al cel. Es queixen i s’exclamen, però llavors no tenen cap problema a distingir català i valencià a les pàgines oficials de qualsevol ministeri o d’Hisenda. Quan no s’omplen la boca a les xarxes socials assegurant amb contundència i sovint amb mala educació que el català de les Balears i el de Xàtiva no són el mateix que el de Girona i que tot plegat són deliris pancatalanistes. Que us ho expliquin els de la Plataforma per la Llengua, els atacs que reben! Quanta maldat davant un patrimoni lingüístic que la seva “sagrada” Constitució reconeix com a propi de tots. Però ni així. Prefereixen viure en la ignorància que no ser una mica més rics. I així els va.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia