Opinió

15 són 15

Perucho en terres tarragonines

Aquest any 2020, s’escau el centenari del naixement de Joan Perucho (Barcelona 1920-2003) novel·lista, poeta, crític d’art, articulista i jutge de professió. Justament avui, hauria d'haver tingut lloc al Palau de la Generalitat l’acte institucional d’obertura de l’Any Joan Perucho.

Si ens hi referim, és per la seva estreta vinculació a gran part del territori tarragoní que el va portar de Gandesa (Terra Alta) a Albinyana (Baix Penedès), passant per Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), Pratdip (Baix Camp)... i a transitar, ací i allà, pels encontorns que es va fer seus indeleblement fins al punt que, en morir, les seves cendres van ser lliurades al món des de l’ermita de l’Abellera de Prades (Baix Camp).

De fet, per glossar-ho en el poc espai de què disposem, hem optat per paraules seves quan, referint-se a Joan Miro i a Montroig, escrivia (1963): «Su amor por la tierra de Tarragona es proverbial y se ha dicho muchas veces que en sus lienzos hay la luz de Mont-roig, es cierto, pero hay una cosa más: la vida que le ha enseñado Mont-roig». I és aquesta apreciació final, de vida apresa del lloc on hom ha viscut, el que volem remarcar. Perquè d’això es tracta, de voler aprendre, de voler descobrir, de fer-t’ho teu, d’estimar-t’ho, de barallar-t’hi, de compartir-ho... perquè has tingut la voluntat de viure-ho, com ell va tenir.

L’obra peruchiana confereix valor simbòlic al territori tarragoní i és un actiu d’abast universal del nostre patrimoni literari. Si ja en vida (1995), la nostra màxima institució acadèmica, la URV, el nomenà Doctor Honoris Causa, ara és el moment -seguint la consuetud- de mostrar-li reconeixement. Així ho faran, també des de casa, l’Ajuntament d’Albinyana i el Centre de Lectura de Reus amb actes d’entre els quals rutes literàries o visites a indrets peruchians ens oferiran l’oportunitat de conèixer l’obra de Perucho com ell va voler conèixer aquests paratges: recorrent amb ganes el territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia