Opinió

A la tres

Els indults que no arriben

“Aquí (i quan dic aquí vull dir allà) tothom afina: la premsa, la fiscalia, el Suprem... Tots estan afinant els no-indults

Ha passat mig any (era el 15 de juny) des que la UGT va presentar la petició d’indult per a l’exconsellera i militant històrica d’aquest sindicat Dolors Bassa. No en sabem res, de quan es pronunciarà el Suprem, ni de quan ho farà el Gobierno. Només sabem que als presos polítics, a tots, els van retirar el tercer grau, que tornen a ser tots a presó, i que els tràmits per a un possible indult van a pas de cargol. I si n’anem sabent alguna cosa és per la premsa. Les operacions policials, les investigacions, els escorcolls, les detencions, els informes de la fiscalia i les sentències, en aquest país se saben abans per la premsa que per la justícia. Confio que quan siguem independents això a casa nostra funcioni diferent. La qüestió és, però, que ahir El Mundo ja ens avançava la posició de fiscalia davant dels possibles indults. Res de res. Cap sorpresa. Li recorden al Suprem que la concessió dels indults no pot ser generalitzada perquè això va en contra de l’article 62 de la Constitució, que assenyala que el “rei (ja està, ja hi tenim el rei pel mig) no pot concedir indults generals”. Fiscalia està afinant l’informe abans d’entregar-lo, però El Mundo ja sap què hi diu: no hi ha “ni raons de justícia ni d’equitat” per concedir els indults, els presos no han mostrat penediment, amenacen de reincidir, i si Consell de Ministres els el concedeix “trencarà el principi d’igualtat davant la llei”. Em pregunto qui és que ho està afinant; si la fiscalia, si El Mundo, si tota la judicatura o si tota la premsa espanyola en general, a qui els indults provoquen una urticària que ni amb cortisona se’n va... La fiscalia està afinant els informes abans de presentar-los; ho ha de fer també l’Advocacia General de l’Estat, i després s’hi ha de pronunciar el Suprem. I tot i que el Consell de Ministres els podria concedir els indults igualment, la premsa ja avança què pot passar: tot i que l’indult és una mesura discrecional que concedeix el Consell de Ministres, si aquest no està prou ben motivat “corre el risc que la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem acabi tombant-los”, diu El Mundo. Aquí, ja ho veuen, tothom dona idees. Tothom afina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia