Opinió

opinió

Fons europeus: Catalunya, a punt

Quan competim a Europa amb criteris clars, rebem entre el 20% i el 30% dels fons

Els Next Generation són una oportunitat excepcional i probablement irrepetible de finançar amb recursos europeus la transformació i modernització de la nostra economia. Així ho hem entès des del primer moment, quan la Unió Europea, lluny de la lentitud viscuda amb la crisi del 2008, es va bolcar en la recuperació postpandèmica, creant aquest instrument totalment inèdit, que s’ha dotat de 750.000 milions d’euros. Mai fins ara no hauríem imaginat que seria possible l’emissió de deute conjunt en nom de la Unió Europea. Però la magnitud de la crisi de la Covid ha derivat en una resposta d’una magnitud mai vista tampoc fins ara. I nosaltres, com Europa, hem d’estar a l’altura del moment. Per això hem fet els deures i ens hem preparat, perquè no estem disposats a desaprofitar l’oportunitat que ens ofereixen.

Amb el comitè assessor Catalunya-Next Generation EU, liderat per alguns dels millors professionals catalans i amb la col·laboració d’agents econòmics i socials i del món local, hem recollit més d’un miler d’iniciatives presentades per administracions, empreses, consorcis i entitats i hem seleccionat 27 apostes estratègiques. Hi ha projectes per transformar tota la cadena del sector de l’automoció cap a l’electrificació, per descarbonitzar la indústria, per racionalitzar l’ús de l’aigua, per generar hidrogen verd, per crear un xip europeu, per desenvolupar una proteïna alternativa, per crear un centre de recerca i producció audiovisual o un nou model d’autonomia i atenció a les persones. Són 27 apostes de país, les més singulars i madures, que sumen 41.467 milions d’euros, que estan en disposició de transformar l’economia del país cap a un model més productiu, resilient i sostenible i que es podrien començar a executar enguany mateix. És justament el que ens demana Europa.

Però els 27 són només una part de la cartera de projectes de Catalunya, n’hi ha molts més, com hem comprovat durant tots aquests mesos de treball ingent que ens han demostrat, un cop més, la vitalitat i el dinamisme del teixit productiu català. De fet, només des del Departament d’Empresa i Coneixement hem recopilat prop d’un miler de projectes empresarials.

Ningú no ens havia demanat que féssim aquesta feina, és més, ningú no pretenia que la féssim. Conscients, però, de la transcendència del moment, ens hi hem abocat, perquè sabíem que només coneixent en profunditat les propostes catalanes, ajudant-les a aflorar i acompanyant-les en aquest procés podrem propiciar que els recursos arribin allà on han d’arribar. En les setmanes vinents acompanyarem tots aquests projectes en les convocatòries que vagin publicant els diferents ministeris. Però per fer-ho cal que el govern espanyol actuï amb rigor i claredat.

L’Estat ha de canviar el xip. La Moncloa no pot continuar veient els Next Generation com el caixer automàtic que massa sovint han estat els fons europeus per a Madrid. Són inversions pensades per a la recuperació, primer, i per a la transformació, després. I en conseqüència cal precisió en la planificació i en la gestió. Aquí no s’hi val la improvisació. Per això és essencial que les administracions més pròximes als ciutadans participem directament en la gestió dels fons. Tenim els projectes, sabem on són més necessaris els recursos i on tindran un impacte més profund i transformador. Només si hi participem podrem treballar perquè Catalunya, que genera el 19% del PIB de l’Estat espanyol, rebi allò que li pertoca, ja no d’acord al seu pes, sinó a la fortalesa i la competitivitat de les seves propostes. Quan competim a Europa amb criteris clars i transparents rebem entre el 20% i el 30% de fons europeus competitius. Els darrers anys Catalunya ha captat entre el 4% i el 5% de tots els fons competitius europeus, tot i representar només l’1,5%del PIB i de la població de la UE-28. Ara bé, tothom sap què passa si deixem el repartiment en mans de l’Estat: només rebem el 8% de la inversió liquidada.

El govern espanyol no es pot permetre el luxe de prescindir del coneixement del Govern de la Generalitat, ni de renunciar a l’experiència i al bagatge en la captació de projectes europeus que té l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa, ACCIÓ, reconeguda com una de les millors agències d’Europa. A Catalunya tenim clar que no es tracta de captar fons perquè sí. Aquests diners, tal com exigeix Europa, s’han d’invertir en projectes rendibles, sostenibles i transformadors. Per això ens hem preparat, perquè volem fer dels Next Generation el motor de la reactivació del país. Estem a punt per fer-ho possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia