Opinió

Trenta anys de ‘Ben endins’

Per a aquella generació de músics encara eren importants els discos en directe, tota una tradició

Ja en vaig parlar fa cinc anys en aquest mateix espai, però hi torno, perquè si llavors vam celebrar el seu 25è aniversari, ara ja hem arribat al 30è, i així constatem que el temps passa i ens fem grans i “nuestras vidas son los ríos que van a dar al mar, que es el morir”, com va dir Manrique. Em refereixo a Ben endins (Salseta Discos, 1991), el tercer disc de Sopa de Cabra i el seu primer àlbum en directe, de fet el primer disc en directe de l’escena del rock català que va triomfar entre els anys vuitanta i noranta. Després arribarien el Concert de mitjanit, de Sau (EMI, 1992), gravat a la Monumental, i Al Palau Sant Jordi, de Sangtraït (Picap, 1992), òbviament enregistrat en el concert del Palau Sant Jordi del 14 de juny del 1991 –sí, d’aquí a una setmana també farà 30 anys–, amb aquell cèlebre cartell que van completar Sopa de Cabra, Sau i Els Pets. A propòsit, els de Constantí també van publicar el 1995 el directe Vine a la festa (Discmedi), com a testimoni de diversos concerts de la gira d’aquell any. Com es pot veure, per a aquella generació de músics encara eren importants els discos en directe, tota una tradició dins la història del rock que té tants adeptes com detractors. Personalment, em quedo amb alguns lives que continuen transmetent tota l’energia de les nits en què van ser concebuts: Rock’n’roll Animal (1974) i el seu bessó, Lou Reed Live (1975), de l’amic Lou, i It’s Alive (1979), dels Ramones. En canvi, no entenc el fenomen dels unplugged, els acústics una mica insípids impulsats als noranta per la MTV.

Tornant a Ben endins , el disc va néixer com un doble elapé amb tres cares gravades en directe, el 21 i 22 de febrer del 1991 al Zeleste d’Almogàvers, ara Razzmatazz, i una cara amb temes nous enregistrats en estudi. Ben endins, que es va convertir en el disc més venut del rock català –va rebre el disc de platí, per les 100.000 còpies venudes– ha quedat com el millor testimoni de com sonava llavors Sopa de Cabra , ja que els seus dos primer discos –tot i que l’enyorat Marc Grau va aconseguir resultats molt dignes com a productor del segon, La roda– no mostraven tota la potència del grup en directe. Sopa de Cabra celebrarà els 30 anys de Ben endins amb una gira on tornaran a sonar aquelles cançons i una nova versió de Si et quedes amb mi, gravada amb Santi Balmes, Alguer Miquel, Suu, Joan Dausà o Beth, tots ells, poc o molt, fills de Ben endins .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia