Opinió

A la tres

El relat fa aigües

“Europa no mou un dir per l’autodeterminació de Catalunya, però tampoc compra la ficció del cop d’estat

A les redaccions d’El Punt Avui i d’altres diaris catalans, són cèlebres les cartes del Consolat de Turquia corregint i exigint rectificacions de tot allò que es publicava sobre el seu país i no confirmava el relat oficial, la seva veritat. Les rectificacions, obviament, no van existir perquè Turquia, efectivament, no és l’estat respectuós amb la llibertat i els drets humans que vol vendre Erdogan, sinó una autocràcia amb pràctiques totalitàries i molt pocs escrúpols. L’abnegada dedicació del cònsol recorda molt els esforços dels ministres d’Afers Estrangers espanyols –de Margallo a González Laya passant per Borrell–, mirant de fer passar bou per bèstia grossa amb el procés sobiranista de Catalunya i amb la posterior reacció de l’Estat espanyol.

Els interessos de la política i dels Estats poden aconseguir que Catalunya no tingui ara un suport internacional explícit a la seva autodeterminació, però el que ningú compra a cònsols, ambaixadors, secretaris d’estat o ministres espanyols, a pesar de les seves cartes, les coaccions i caríssimes campanyes de propaganda, és el relat del cop d’estat, de la rebel·lió, de la sedició, de la violència i de la immaculada acció judicial contra el govern Puigdemont. Perquè la realitat és una altra. Espanya ha defensat la seva unitat per sobre de la legalitat, ha utilitzat la violència desproporcionada, ha fet servir informes policials creatius si no falsos, ha promogut la repressió i la persecució política, intenta arruïnar persones i famílies, i tot per combatre un moviment democràtic que continua guanyant a les urnes.

Els ho ha dit el comitè de Detencions Arbitràries de l’ONU, els ho ha dit Amnistia Internacional, els ho han dit els tribunals de justícia a Alemanya, a Bèlgica i al Regne Unit, els ho ha dit l’estat de dret europeu i ara també l’informe del comitè d’Assumptes Legals i Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que reclama a Espanya la llibertat dels empresonats, la retirada de les euroordres d’extradició i que deixin d’exigir als presos que canviïn de projecte polític. Les cartes que sortiran avui dels consolats i ambaixades espanyols...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia