Opinió

L’escena cellerenca del 2000

El 24 de juliol, el 10è Solstici Rock recordarà l’escena musical cellerenca de principis de segle

L’any 2000, a la Cellera de Ter es va publicar un disc col·lectiu titulat, ni més ni menys, Suxivpahan: no és cap neologisme, sinó un mot creat a partir de les inicials dels grups participants. De fet, aquell disc mostrava la diversitat i vitalitat de l’escena musical cellerenca d’aquell moment, amb els pioners Séller’s o Sellers –ja en actiu als anys seixanta–, Ubi Sunt, Xacam, Insípids, Van de Kul, Petit Fours, Aquitamxé, Haihober’s, Alitosis i Nou Disseny. En aquell moment, la Cellera semblava un petit Liverpool, per la quantitat i la qualitat de les propostes musicals que sorgien contínuament d’aquesta petita localitat selvatana, on la música sempre ha estat valorada i promoguda. Ho demostren, per exemple, les singulars programacions de les festes del Roser, una activa escola de música, el festival de música electrònica i art digital Fade i la fira de lutiers Rabec. D’aquella escena sorgida a cavall entre el segle XX i el XXI han quedat uns quants discos interessants –tres de Van de Kul i dos de Petit Fours, aquests cinc disponibles a Spotify, i els dos discos d’Aquitamxé, encara absents a les plataformes digitals– i sobretot alguns projectes que mantenen viu aquell llegat: l’Orchestra Fireluche, Le Croupier, la companyia Pels Més Menuts, Els Atrapasomnis, la Mapi’s Friends Band i Kàfkia inclouen a les seves files músics provinents o hereus d’aquell moviment representat per Suxivpahan. Fins i tot Els Amics de les Arts tenen connexions amb aquella escena primigènia, ja que el vidrerenc Joan Enric Barceló va formar part d’Insípids, la I de Suxivpahan, grup que posteriorment es va transformar en Toadstools.

L’any passat estava previst celebrar el 20è aniversari de la publicació de Suxivpahan i el 10è del Solstici Rock, la “festa del postdinar de Nadal”, que va néixer el 2010 per commemorar els 10 anys del disc. Com tantes altres coses, la doble celebració del 2020 no es va poder fer per la pandèmia, i el mes vinent es recuperarà en el marc del festival A Tocar, que neix amb el lema “en temps de distanciament, concerts de proximitat”. En el nou festival cellerenc actuaran Ginestà i Beth, el 10 de juliol; Kàfkia i Miquel Abras, el 17, i Cyan i Joan Miquel Oliver, el 23. I el 24 de juliol tindrà lloc el 10è Solstici Rock, que tornarà a reunir alguns dels músics d’aquella escena cellerenca del 2000, sobre la qual s’està preparant un documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia