Opinió

Keep calm

Nosaltres Sols

Què hauria passat si les xarxes socials haguessin existit unes quantes dècades enrere? Posem per cas en els temps de la República. Doncs que un home com Francesc Macià, un dels personatges més carismàtics que ha donat la història de Catalunya, hauria estat linxat a Twitter. No tinc cap dubte que ni l’Avi s’hauria salvat de les recurrents acusacions de traïció o de vendre’s a un adversari contra el qual va lluitar les últimes dècades de la seva vida. Allò de la pagueta, els sona? Recordem que Macià, militar espanyol, va abandonar la carrera amb el grau de tinent coronel per implicar-se, de manera gradual, a la causa de la independència de Catalunya. Així, va muntar una insurrecció armada des de Prats de Molló que va acabar com el rosari de l’aurora, va assumir un judici a París que el va consagrar com a líder separatista, va viure a l’exili belga i, finalment, va tornar a casa per proclamar la República Catalana després d’una esclatant victòria en les eleccions municipals de dos dies abans. Però aquella República no es va poder sostenir i Macià va fer marxa enrere en el que ell va qualificar com “el dia més trist de la meva vida”. I, precisament, aquesta renúncia li va costar gravíssims retrets d’antics companys de lluita, com per exemple Daniel Cardona, fundador i dirigent de Nosaltres Sols.

Tot això m’ha vingut al cap mentre repassava el web que l’Oriol Falguera i la Fundació Reeixida han posat en marxa per commemorar el 90è aniversari de la fundació d’aquesta organització político-militar (Nosaltressols.com). Val la pena fer-hi una ullada per comprovar sense apriorismes què feien i què pensaven els seus militants (entre els quals hi ha algun nom prou conegut), quines van ser les divergències amb el que ells qualificaven de “possibilisme” de Francesc Macià, quines accions van dur a terme i quina va ser la seva incidència real a la Catalunya dels anys trenta. No se la perdin!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia